Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskande barnläkare tror på vaccin mot celiaki

Stående man
Daniel Agardhs forskning bidrog till att Livsmedels­verket har ändrat sina rekommendationer för introduktion av gluten till spädbarn. Foto: Johan Persson

Om små barn får mindre gröt och välling minskar risken för att utveckla glutenintolerans. Och kanske kommer man i framtiden kunna vaccinera barn mot celiaki. Det säger Daniel Agardh, som ser sig själv som en forskande barnläkare – med målet att göra sig själv arbetslös.

Trots att Daniel Agardh tidigt bestämde sig för att inte gå i sina föräldrars fotspår och forska om diabetes, handlade hans avhandling om en annan närbesläktad auto­immun sjukdom.
– Ja – äpplet faller inte långt från trädet eller vad man nu ska säga. Men jag upptäckte att autoimmuna sjukdomar faktiskt är väldigt spännande och celiaki är en av våra vanligaste, som dessutom delar samma riskgener som diabetes. Det intresserar mig att försöka förstå vad som händer när kroppen angriper sig själv.

Delar sin tid

Daniel Agardh delar sin tid mellan att forska om hur man kan förebygga celiaki och att vara barnläkare vid på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Till barnkliniken kommer barn från hela sydvästra Skåne med mag- och tarmproblem. Det är en patientgrupp som han känner starkt för, eftersom många blivit missförstådda under flera år. Varje dag möter han små patienter vars liv förändras totalt efter rätt diagnos.
– När något är fel så är tunntarmens signaler ganska otydliga – därför är symtomen ofta svåra att tolka. De flesta barn insjuknar i två–treårsåldern och då är det också lätt att tro att kinkighet och dålig aptit beror på trotsåldern.

Ett barn i varje klass

Nästan ett barn i varje klass drabbas och fler flickor än pojkar. En uppsättning av HLA-gener utgör grundförutsättningarna för att insjukna, men vad som sedan triggar igång sjukdomen är ännu oklart.
– Tänk dig att du har en grill där kolet representerar generna – de är förutsättningen för att få sjukdomen. Tändvätskan är gluten och tändgnistan kan vara kosten eller kanske en infektion. Det är det vi försöker ta reda på.
Redan i slutet på 1990-talet tog Daniel Agardh fram den analys där man genom ett enkelt blodprov kan se om det finns antikroppar mot ett av kroppens enzym, tTG, i blodet. Därefter tar man ett vävnadsprov från tunntarmens slemhinna för att undersöka om den är skadad och på det sättet ställa diagnos.
– Även om celiaki är en kronisk sjukdom, läker skadorna på slemhinnan helt när man går över till glutenfri kost. Det är fantastiskt att se hur ett barns liv helt kan förändras bara genom att ändra på matvanorna.

Från födseln till femton år

Genom TEDDY-studien, som följer barn från födseln till femton års ålder, har celiaki­gåtan kommit lite närmare sin lösning. Bland annat samlar man in avföringsprover för att kunna jämföra tarmfloran innan och efter att sjukdomen uppstår. På så sätt kan man se om det finns några skillnader eller rubbningar i uppbyggnaden av bakterier och virus.
– Detta är den största studien av barns tarmbakterier som någonsin har gjorts. Klart att det är meckigt med alla prover som barnen måste ta, men familjerna får ett särskilt förhållande till sin sjuksköterska som följer barnet under hela dess uppväxt.

Dubbelt så stor risk

Genom studien har man sett att svenska barn har dubbelt så stor risk att insjukna i celiaki som barn från de andra deltagarländerna. Det har visat sig att vi i Sverige ger välling och gröt som innehåller gluten i en helt annan mängd än andra länder. Detta är den första indikationen på att mängden gluten har betydelse för att insjukna i celiaki. Baserat på dessa resultat ändrade Livsmedels­verket i december förra året sina rekommendationer för introduktion av gluten till spädbarn.
Förutom kosten som en viktig faktor för att utveckla sjukdomen har forskarna också sett ett samband mellan de barn som fått celiaki och de som har haft en magvirus­infektion några månader före insjuknandet.
– Det verkar även finnas en viss skyddande effekt för de barn som vaccinerat sig mot rotavirus. Det kan öppna möjligheterna att i framtiden helt kunna vaccinera bort celiaki.

 

 

 

Daniel Agardh

Ålder: 49 år
Titel: Adjungerad professor vid Lunds universitet, barnläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och forskargruppschef vid Enheten för diabetes och celiaki, Kliniska vetenskaper i Malmö. Celiakiansvarig i TEDDY-studien.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Lomma.
Hobby: Spelar golf, motionssimmar och cyklar till jobbet.
Om den glutenfria trenden:
– Den ingår i en allmän hälsotrend som har fått stor spridning. 98 procent av Sveriges befolkning har dock inga medicinska problem med att äta gluten.

Celiaki och Teddy-studien

•    Celiaki är en livslång sjukdom som innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Immunförsvaret reagerar och slemhinnan i tunntarmen blir inflammerad vilket gör att tarmluddet så småningom försvinner. Det innebär i sin tur att det blir svårare för kroppen att ta upp och behålla näring.
•    I Sverige har ungefär två procent av befolkningen celiaki.
    Barn som bedöms ha risk att utveckla celiaki kan identifieras genom blodprov, ett så kallat HLA-test.
•    TEDDY-studien startade 2004 i sex regioner och fyra länder: Sverige, Finland, Tyskland och USA. Från att först enbart söka orsakerna bakom typ 1-diabetes har studien breddats till att också omfatta celiaki och autoimmun tyreoidit. Studien avslutas 2025.
    Navelsträngsblod från 427 000 barn analyserades och av dem hade 21 000 barn genetisk risk för att utveckla celiaki. Av dessa accepterade 8676 att delta i studien. Idag kvarstår 6000 barn. Under studien får barnen lämna blod-, urin-, avförings- och nagelprover samt fylla i kostdagböcker.
•    10 procent av de svenska barnen i TEDDY-studien har diagnostiserats med celiaki.
•    Riskökningen noteras redan vid små mängder gluten för barn med riskgenen. Två gram i dagligt intag vid två års ålder (motsvarar en skiva vitt bröd) är associerad med en 75 procent ökad risk att utveckla celiaki.
•    Tidpunkten när man börjar äta gluten (glutenintroduktion) spelar troligen liten eller ingen roll.
•    Det har inte heller kunnat påvisas en tydlig skyddande effekt av amning.

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.