Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskare samlades i Lund för att konferera på distans i Arizona

Fem personer vid två ståbord. Foto
Istället för att flyga till Arizona på konferens samlades svenska deltagare i Lund och konfererade ihop på distans. Foto: Privat

Klimatförändringarna har fört med sig att allt fler forskare blivit tveksamma till att flyga till vetenskapliga konferenser världen över. Under coronapandemin utvecklades de digitala mötesformerna med stormsteg. Men även om mycket kan avhandlas via digitala möten så blir det sociala lidande. Forskare i Lund har därför testat ett nytt konferenskoncept och är mycket nöjda.

De började med att statsvetaren Johannes Stripple och hans kollegor hade antagits till den Arizona-förlagda framtidskonferensen Anticipation22. Eftersom många arrangörer tröttnat på hybridmöten, där vissa deltar digitalt och andra på plats så hade konferensanordnarna bestämt sig för att göra två konferenser: en fysisk för de som ville och hade möjlighet att resa, och en digital.

Snacket med kollegor viktigt

Johannes Stripple valde att anmäla sin panel till det digitala eventet, men för att inte tillbringa en dag ensam framför datorn samlade han panelisterna, som alla befann sig på olika håll i Sverige, i Lund. Dessutom bjöd han in forskarkollegor från närområdet, som också anmält sig till konferensen, som publik.

– En viktig del av att gå på konferens är det snack man har med kollegor, att gemensamt diskutera innehållet i de olika panelerna, säger Johannes Stripple. Det är så man bearbetar det som sagts.

Flera fördelar med hubben

För att detta skulle bli möjligt bestämde forskarna som samlats i Lund att de alla skulle följa samma sessioner.

Men att samlas i regional ”hubb” för att gå på en konferens hade också andra fördelar, menar Johannes Stripple. För honom och hans panel innebar det att de kunde tala inför en riktig publik och att de dessutom filmades på ett professionellt sätt.

– På så sätt blev vår presentation mer dynamisk och energigivande, både för oss som höll i den och för de som satt och lyssnade, säger han.

Människor fikar och lyssnar på ett föredrag. Foto
Fikapauser och konferensmiddag ingick också i Lundahubbens koncept. Foto: Privat

Det krävs ingen avancerad teknik för att samlas och följa en konferens online. Mer komplicerat är att göra en proffsig inspelning av själva panelsamtalet. Då krävs professionell hantering och filmkameror som kan zooma in talarna och ge tittarna en mer dynamisk upplevelse än vad man får vid ett vanligt online-seminarium.

Johannes Stripple tror att det är ett framtidskoncept att delta i globala konferenser utifrån regionala hubbar.

– Det går att resa en kortare väg men man behöver inte korsa Atlanten för att delta. Många forskare har varit med om att åka på konferens i USA och tala inför en extremt liten publik, ibland bestående av de närmast sörjande som man ändå träffar på hemma­plan. Det är en ganska absurd situation som jag tror att de flesta faktiskt kan vara utan, säger han.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.