Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Framtidssamtal om ett 1,5 grader varmare Skåne

1,5 grader varmare klimat betyder bland annat kraftigt eroderade kustremsor och längre växtsäsong. Vad kan skånska politiker och tjänstemän göra för att agera klimatsmart? Se vilka råd de fick när forskare, studenter, politiker och tjänstemän möttes upp i ett första Futurasamtal.

Sluta bygg för en ökad biltrafik, planera för en stor osäkerhetsmarginal när det gäller havshöjningarna och lyft ansvaret från de boende vid kusterna till en högre nivå. Det var några rekommendationer som kom fram i samtalet mellan forskare, politiker, studenter, företagsrepresentanter och miljöstrateger. Panelen bestod av Markku Rummukainen, professor i klimatologi och svensk representant i IPCC, Caroline Hallin som forskar om skånsk kusterodering samt Christer Ljungberg, vd för Trivector och expert på hållbara transportsystem.

Christer Ljungbergs råd till skånska politiker

Caroline Hallins råd till skånska politiker

Markku Rummukainen – har du någon rekommendation till skånska politiker

Lunds universitets nystartade tankesmedja för framtidsfrågor - LU Futura - arrangerade samtalet inför en 50-hövdad skara av särskilt inbjudna. Fokus låg på den senaste rapporten från FN:s klimatpanel som beskriver vad det är för skillnad om vi lyckas stopp uppvärmningen av jorden till 1,5 grader istället för 2,0.

Se panelens inledande kortpresentationer här

Markku Rummukainen https://youtu.be/oL615EVxl6w

Caroline Hallin https://youtu.be/_xzAIA5BCaM

Christer Ljungberg https://youtu.be/yLjgWqnD-Es

Läs ett referat av samtal i LU Futuras blogg https://lufutura.blogg.lu.se/lu-futura-samtal-1-skansk-klimatomstallning/

Läs mer om LU Futura https://www.lu.se/forskning/mot-vara-forskare/tankesmedjan-lu-futura

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.