Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

I Almedalen får de svåra frågorna ta plats

Människor utanför ett stort tält. Foto.
Många ville ta del av diskussionerna i LU:s tält under förra årets Almedalsvecka. Foto: Jessika Sellergren

Snart reser LU tältet i Visby för två dagars panel­samtal. Universitetets program under Almedalsveckan lyfter flera globala utmaningar som luftföroreningar och matfattigdom. Men programmet inger också hopp om att hitta lösningar i samverkan mellan akademi och omgivande samhälle.

Rektor Erik Renström är en av universitetets representanter i Visby.

– De senaste åren har spänningarna mellan och inom stater ökat och världsekonomin har gått in i ett mer osäkert läge. I det ljuset tillför de samtal vi för med näringsliv, politiker och andra samhällsaktörer ett särskilt värde för att vi ska förstå vår samtid och, förhoppningsvis, förbättra dess tillstånd, säger han.

Luften i fokus

Luften vi andas är ett angeläget förbättringsområde.

– Luften känner inga nationsgränser. Många av de luftföroreningar som vi utsätts för i södra Sverige emanerar från andra delar av världen, säger Christina ­Isaxon, aerosolforskare vid LTH och en av de medverkande.

Samtidigt bidrar olika länders skiftande lagstiftning till att luftfrågan är särskilt komplex.

– Som forskare är jag intresserad av vad som krävs för att vi ska kunna leva upp till de nya gränsvärdena och hur forskningen kan bidra. För frågan om luft är inte någon enskild aktörs angelägenhet.

Utöver forskare medverkar beslutsfattare, intresseorganisationer och hälsorepresentanter i panelen.

Matfattigdom

Andra ämnen som tas upp är också komplexa, som matfattigdom. Anna Angelin är docent vid Socialhögskolan och forskar om social utsatthet och ojämlikhet:

– En snabbt växande trend är de så kallade sociala matbutikerna. Där får de som kan bevisa att de är fattiga lov att handla den mat som annars skulle blivit matsvinn.

Men är det egentligen civilsamhället som ska se till att alla har råd att äta? frågar sig Anna Angelin.

– De sociala matbutikerna är en expanderande sektor som uppfattas vara klimatmässigt hållbar. Men frågan är om den även är socialt hållbar, och vilken långsiktig välfärdspolitisk inverkan det får ifall fattigdom ska lösas genom gåvor av sådant andra inte vill ha.

Speglar samtalen i samhället

Universitetets kommunikationsdirektör Johanna Sandahl reflekterar över programmet i Almedalen:

– Programmet speglar vilka samtal vi har i samhället idag, som cybersäkerhet, AI, klimatförändringar, hållbarhet, Mellanöstern, demokratiutveckling, fattigdom och vård av äldre. Jag hoppas att diskussionerna blir startpunkten för framtida samarbeten.

Universitetets panelsamtal äger rum den 28 och 29 juni. Programmet finns i Alme­dalsguiden och i LU:s kalendarium.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.