Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Musikhögskolans studenter samarbetar med speljätte

Bild på de tre studenterna på scen
Madalena Rodrigues, Lydia Egerhag och Anja Rajic spelar på LEC 2022.

När speljätten Riot Games behövde en orkester till öppningsceremonin av League of Legends European Championships Summer Final på Hyllie Arena landade uppdraget på studenter vid Musikhögskolan i Malmö. Totalt njöt tiotusen personer på plats och en miljon via livestream av deras framförande.

League of Legend är ett av världens största onlinespel och ett riktigt dragplåster när det kommer till esport. Inte konstigt att förväntningarna var höga inför LEC Summer Final 2022 –spelets Europafinal. Under en helg på Malmö Arena mötes Europas bästa lag för att avgöra vem som skulle gå vidare till världsmästerskapen i USA. Dessutom var det första gången på tre år som spelarna kunde mötas inför livepublik. Amerikanska företaget Riot Games, organisatören bakom eventet och tillika skaparen av spelet, bestämde sig därför för att bjuda på något riktigt speciellt. 

Stora evenemang kräver stor musik

I jakt på en storslagen öppningsceremoni landade beslutet i att låta en rockorkester spela tillsammans med Cassyette, den brittiska sångerskan som var inbjuden att sjunga. Och var vänder man sig i Malmö om man är på jakt efter en rockorkester? Till stadens Musikhögskola så klart!

Kan någon, kan kåren

Malin Olsson, Musikhögskolan i Malmös kårordförande, beslutade sig för att ta sig an projektet.

– När jag fick reda på att skolan hade blivit erbjuden att delta i öppningsceremonin kände jag att det här var för stort för att tacka nej till. Jag har själv spelat League of Legends sedan jag var fjorton och visste att det här skulle bli mäktigt.

bild på Malin Olsson som spelar sitt instrument
Malin Olsson, kårordförande

De senaste månaderna har Malin agerat orkestermanager och ansvarat för att ro projektet i land. Ett arbete som har krävt både tid och ansvar. Förutom att hitta musiker och gemensamma repetitionstider, har hon även jobbat nära Riot Games och Malmö stad.

– Som kårordförande är jag van vid att hålla i olika event, men LEC 2022 har inneburit otroligt många pusselbitar att hålla reda på och mycket att lösa. Men det har också det varit väldigt kul och jag har lärt mig mycket.

Malin, som är utbildad harpist, studerar för tillfället till kulturskolepedagog via Kulturskoleklivet vid Musikhögskolan i Malmö. Samtidigt är hon är inte främmande för att agera orkestermanager igen.

–  Kommer det ett nytt erbjudande till skolans kår skulle jag absolut hoppa på det igen. Vissa saker är helt enkelt för bra för att säga nej till!


Läs mer om kåren vid Musikhögskolan

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.