Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Onsdag förmiddag den 18 januari

Två kvinnor städar en studio.
Claudia Janmaat och Linda Nilsson städar fotostudion på IKDC. Foto: Pernilla Daws

Litet som stort, hela tiden pågår arbetet på universitetet och vid sidan av kärnverksamheten jobbar många andra yrkesgrupper. En onsdagsförmiddag i januari träffade LUM några av alla anställda för att höra vad de håller på med.

Designcentrum: Storstädning

Ståendes i strumplästen sveper ­Claudia Janmaat moppen över den vita golvduken i fotostudion. Hon är en av fem medarbetare i Servicegruppen vid IKDC och idag har hon städning på schemat tillsammans med kollegan Linda Nilsson.

– I fotostudion städar vi särskilt varsamt eftersom utrustningen är ömtålig, säger Claudia Janmaat.

Utöver städning delar Servicegruppen på arbetsuppgifter som vaktmästeri, posthantering, fikabeställningar och bokning av salar. De bemannar också receptionen där de tar emot besökare och hjälper arkitektur- och designstudenterna med olika ärenden, som exempelvis att boka fotostudion.

Många av kollegorna på IKDC beskriver Servicegruppen som ett kitt i verksamheten.

– Vi rör oss i hela huset och lär känna alla. De spontana mötena ger oss energi som gör det kul att vara på jobbet, säger Linda Nilsson.

Jessika Sellergren

Man med en maskin.
Ariel Alaniz ansvarar för flera av Konsthögskolans verkstäder. Foto: Maria Lindh

Konsthögskolan: Verkstadsinspektion

Så här dags är det ganska tomt på studenter i Konsthög­skolans verkstäder.

– Det är lite tidigt för dem, säger Ariel Alaniz som tar tillfället i akt och tittar till maskinerna och utrustningen.

Här i metallverkstaden är det ”engelska hjulet” som får lite omtanke. Det är i den maskinen som plåten bearbetas och formas för att så småningom – kanske – bli en skulptur.

Ariel Alaniz, som lärde sig svetsa redan som 13-åring av sin pappa i Buenos Aires, rör sig fritt mellan verkstäderna för metall, trä, gips och keramik som han ansvarar för. Han ger kurser och handledning i svetsning och är mycket noga med säkerheten.

– Det är farliga maskiner och vassa plåtar. Tio fingrar in och tio fingrar ut!

Han ritar också verkstäderna i Konstnärliga fakultetens nya lokaler i Varvsstaden. De växer fram med hjälp av 3D-teknik.

– Det är viktigt att ta hänsyn till hur studenterna rör sig när de jobbar där, säger Ariel Alaniz som ser fram mot den kommande samlokaliseringen.

Maria Lindh

Kvinna rättar till böcker i en bokhylla.
Bibliotekarie Anja Hoppe arbetar i SOL-biblioteket. Foto: Gisela Lindberg

SOL-biblioteket: Fjärrutlåning

Det är lugnt på SOL-biblioteket vid tiotiden den här förmiddagen. Några enstaka studenter pluggar och lånedisken är tom när Anja Hoppe, ämnesbibliotekarie på HT-biblioteken, kommer skyndande till sitt arbetsrum från ett möte om kvalitetsdialoger. Rummet är inbjudande med ett organiserat virrvarr av böcker och krukväxter.

– Nu ska jag fixa med fjärrlånebeställningarna från andra bibliotek i världen och Sverige, säger hon.

Annars är Anja Hoppes största arbetsuppgift att stödja och utbilda lärare, studenter och forskare i hur man effektivast söker information.

Hon berättar att en större ombyggnad planeras till sommaren, som ska göra miljön vid lånedisken mer välkomnande.

– Vi gör också sista rycket i en omställning till ett globalt uppställningssystem, från bokstavs- till sifferkombinationer, ­säger hon och visar på en av bokryggarna. Ett arbete som började inför flytten till LUX 2014.

Gisela Lindberg

Porträtt av man.
Björn Wallinius arbetar bland annat med flygsäkerhet. Foto: Rikard Tyllström

Ljungbyhed: Säkerhetskoll

I en av hangarerna vid Campus Ljungbyhed möter vi Björn Wallinius. Han har en bakgrund som flygtekniker och arbetar nu med bland annat organisationsutveckling och utbildning.

– För att säkerställa flygsäkerheten behöver utrustningen inspekteras, underhållas och repareras, säger han medan han kontrollerar ett av delsystemen.

Han beskriver varför autonomi, hållbarhet, affärsutveckling, mänskliga faktorer, juridik samt gränssnittet mellan människa och maskin är några av de relaterade områdena. Framför honom står det obemannade luftfartyget som har haft en central del i Vinnovas utlysning för drönare i klimatets tjänst.

– Tillsammans med energivetenskaperna har vi undersökt tillämpningen av vätgas för att uppnå avsevärt längre flygtider, berättar han.

Rikard Tyllström

Kvinna utanför ett hus.
Susanne Norrman är avdelningschef på sektionen Externa relationer. Foto: Jan Olsson

Externa relationer: Kursutveckling

Ett planerat styrgruppsmöte är inställt och istället har Susanne Norrman, avdelningschef på sektionen Externa relationer, ägnat en stund på morgonen åt ett projekt som utvecklar öppna digitala kurser för yrkesverksamma. När LUM knackar på håller hon på att mejla en lärare på LTH om cirkulär byggindustri.

– Just de här kurserna handlar om klimatomställning. Det kan vara moocar eller seminarieserier utan examination.

– Det är så roligt att jobba med livslångt lärande. Jag brinner för att man ska kunna få en andra chans i livet.

Eftermiddagen ska hon ägna åt ett annat projekt kallat ”En ingång till det breda universitetet” vars syfte är att underlätta för presumtiva studenter att hitta rätt utbildning på webben.

– Sen har jag fyllt min dag.

Jan Olsson

Kvinna vid en dörr.
Universitetslektor Malin Zillinger ska föreläsa. Foto: Julia Luttruo

Campus Helsingborg: Brobygge

Malin Zillinger, universitetslektor på Institutionen för tjänstevetenskap är på väg in i sal U202 på Campus Helsingborg.

– Nu ska jag föreläsa för studenterna på masterprogrammet i Service Management på kursen ”Methods in Social Science”. Just idag ska vi prata om Research Design. Vi försöker att bygga en bro mellan den abstrakta vetenskapsteorin och de praktiska metoderna.

– Under våren ska det bli roligt att fortsätta träffa studenterna här på Campus, framför allt masterstudenter, men också de på kandidatprogrammet. På forskningsfronten ska jag jobba vidare med ett projekt som fokuserar på metoder inom turismforskning. Vi kommer också fortsätta att utveckla vår turismforskargrupp på institutionen, ett viktigt arbete som jag ser fram emot.

Julia Luttrup

Porträtt av man med en mugg.
Universitetslektor Magnus Ring ska på flyttmöte: Foto: Theo Hagman-Rogowski

Sociologiska institutionen: Flyttmöte

Lektor Magnus Ring äntrar Sociologiska institutionens kök direkt från tåget. Han läste sina jobbmejl innan han gick hemifrån, så under resan från Malmö funderade han på om det egentligen är så kul att pendla och att folk klär sig lustigt om vintern. Snart ska han på möte med gruppen som arbetar med institutionens tillfälliga flytt från kvarteret Paradis till Allhelgonaskolan (gamla Socialhögskolan). Efter lunch ska studenter berikas med kunskap om Max Weber och den protestantiska etiken.

– Det handlar om kapitalismens framväxt och ska lämpligtvis kontrasteras mot Karl Marx nästa vecka. Det ser jag fram emot.

Sist på dagen blir det administration och att skriva ansökningar om forskningsanslag.

– Det är en dag som rymmer mycket av en akademikers vardag: möten, admin, undervisning, ansökningar.

Theo Hagman-Rogowski

Två läkare och en patient.
Handledaren Nils Ståhl med läkarstudenten Cliodhna Whittle och undersköterskan Siv Pålsson, som spelar patient. Foto: Åsa Hansdotter

Neurokirurgen: Handledning

På Neurokirurgen i Lund pågår bland annat utbildning den här förmiddagen.

Genom att smärtstimulera patienten (spelad av undersköterskan Siv Pålsson) med ett tryck på en ansiktsnerv kan man bedöma medvetandegraden. Nils Ståhl, överläkare i neurokirurgi på Lunds universitetssjukhus och forskare vid LU, instruerar Cliodhna Whittle, läkarstudent från University College i Dublin.

Cliodhna Whittle är i Sverige genom nätverket Universitas 21 och har fått möjlighet till fyra veckors praktik på Neurokirurgen under sina studier.

– Jag gillar verkligen svensk sjukvård som är mer effektiv och mindre hierarkisk än i Irland. Teknologin för hjärn­kirurgi är också mer utvecklad här, säger hon.

Åsa Hansdotter

Kvinna vid skrivbord.
Lu Yi Nilsson har drop-in för internationella studenter. Foto: Ulrika Oredsson

Samhällsvetenskapliga fakulteten: Drop-in

Samhällsvetenskapliga fakultetens internationella koordinator Lu Yi Nilsson har drop-in i Gamla kirurgens bottenvåning, något som hon eller hennes kollega har en gång i veckan. Den mest intensiva veckan, Orientation Week, är över och just nu är mottagningen tom. Femtio nya studenter har kommit den här terminen, vilket innebär att det sammanlagt finns 110 internationella studenter som potentiellt skulle kunna dyka upp.

– De som kommer till drop-in vill ofta ha ett studieintyg inför hemresan eller hjälp med något litet och konkret, säger Lu Yi Nilsson.

Majoriteten av studenterna är Erasmusstudenter från Europa. Utanför Europa kommer de flesta från Singapore, Taiwan, Hongkong och Kanada. Den här terminen har Rättssociologen tagit emot ett gäng studenter från Uzbekistan och det senaste året har antalet studenter från Ukraina ökat.

Ulrika Oredsson

Kvinna i en fotostudio.
Sasha Panasenko förbereder för inspelning i Ekonomihögskolans filmstudio. Foto: Peter Kjällkvist

Ekonomihögskolan: Filmproduktion

Strax efter klockan 10 står Sasha Panasenko i Ekonomihögskolans filmstudio och för­bereder, justerar och kontrollerar. Ljudet kärvade lite vid en tidigare inspelning, men nu ska allt vara ordnat. Hon ska producera en instruktionsfilm till ett projekt för alumner om hur de kan filma sig själva.

Vissa dagar delar hon sin tid mellan kontoret, poddrummet och filmstudion, men idag är det film som gäller. Efter alumnernas film så ska hon producera en serie korta videor med tips om hur man kan skriva ett snyggt CV och om vad man ska tänka på vid anställningsintervjuer.

Sasha Panasenko som själv är från Kiev har arbetat som grävande journalist för ukrainsk TV och därefter som producent. Under våren 2022 lämnade hon krigets Ukraina och sedan i somras ansvarar hon för Ekonomihögskolans filmstudio och poddstudio.

Peter Kjällkvist

Två kvinnor sitter ner och pratar med varandra.
Studievägledare Lotta Persmark diskuterar studieval med studenten Leoni Waldereich. Foto: Lena Björk Blixt

Biologiska institutionen: Framtidsplanering

Studievägledare Lotta Persmark på Biologiska institutionen lyssnar uppmärksamt. Mitt emot henne sitter den tyskamerikanska masterstudenten Leoni Walderich, som har bokat tid för att diskutera sina kommande studieval inom zooekologi och närliggande ämnen. Tillsammans utforskar de vilka kurser som kan vara lämpliga för olika karriärvägar.

Lotta Persmark tipsar också om intressanta forskningsprojekt där det finns möjlighet för studenter att göra fältarbete. Leoni Walderich får namn på flera forskare och även råd kring hur hon kan tänka vad gäller balansen mellan fält- och labbarbete samt värdet av att göra flera olika projekt jämfört med ett längre. Inspiration och framtidsplaner fyller rummet.

Lena Björk Blixt

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.