Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Reseguide till framtiden

Träd och trädkojor.
I Notterdam kan du äta gourmetost gjord av alger, smaka på artificiellt kött eller ta en paus för att titta på alla de djur som har flyttat in i de gamla biltunnlarna.

Forskaren Paul Raven och hans kollegor menar att många av dagens framtids­berättelser är antingen utopiska eller dystopiska. Speciellt när det gäller klimatet. Deras ”Lonely Planet” från 2045 vill bjuda på mer realistiska bilder av framtiden.

– Utopi och dystopi är två extrema motpoler. Jag tror vi behöver berättelser som både är mer realistiska och mer inkluderande än de vi har idag, säger Paul Raven, forskare vid Statsvetenskapliga institutionen.

Han förklarar: klassiska utopier, som Thomas Mores bok Utopia, som publicerades 1516, utspelar sig ofta på en ö, eller i rymden, i miljöer som inte har en historia. I en sådan framtid kan man rulla ut storskaliga tekniklösningar utan att behöva tänka på sociala aspekter som klasskillnader, orätt­visor och politik. I en dystopi är världen nattsvart och nära undergång.

– Båda världsbilderna glömmer att förändring är något som sker stegvis, där vi människor och våra beteenden har en avgörande roll för hur saker och ting blir. Speciellt utopier kan göra folk misstänksamma och mindre förändringsbenägna. Idag ser många modeller av smarta städer nästan ut som datorspel.

Turista på flytande bondgårdar

Med den fiktiva reseguiden Rough Planet Notterdam 2045 ville Paul Raven och hans kollegor istället testa att skapa en framtidsberättelse som ligger närmre vår egen verklighet – för att göra det enklare för människor att ta till sig hur ett liv utan olja, gas och diesel skulle kunna se ut.

Reseguiden är baserad på dagens Rotterdam i Holland, med skillnaden att staden är helt fossilfri och att året är 2045. Vardagen karaktäriseras av återbruk, återvinning, grön teknik, nya sätt att resa och hållbar matproduktion. I Notterdam kan du äta gourmetost gjord av alger, smaka på artificiellt kött eller ta en paus för att titta på alla de djur som har flyttat in i de gamla biltunnlarna. Du kan även besöka flytande bondgårdar gjorda av plastavfall, elektrifierade med sol och bevattnade med saltvatten, handla böcker gjorda av hållbart papper och se kultur tillägnad järnet, plasten och bilen.

Notterdam fungerar trots för heta somrar

På ett sätt är staden en utopi eftersom den har lyckats nå klimatmålen och bli fossilfri, berättar Paul Raven. Samtidigt har klimatförändringarna påverkat livet för invånarna. På sommaren är det till exempel så varmt att det inte går att vara ute vid vissa tider.

– Vi ville visa att Notterdam är en stad som får saker gjorda, trots det påverkade klimatet. Istället för en utopi, som aldrig kan vara ett slutmål, har vi skrivit fram en stad där invånarna har anpassat sig. Vi har också försökt föreställa oss hur tekniska lösningar kan skapa nya sätt att bete sig.

Att berättelsen är en reseguide är ingen slump – det är ett format som de flesta kan känna igen sig i. Berättarrösten är varm, rolig och ibland lite raljerande. Paul Raven, som också är science fictionförfattare, ville gärna inkludera grepp från litteraturen. Inte minst ett enklare språkbruk utan abstrakta termer och svåra ord.

– I sig själv kan inte reseguiden göra någon skillnad för klimatet: vi vet inte ens om den kommer att bli läst. Men som ett arbetssätt och en inspiration till andra som vill utforska sätt att föreställa sig framtiden kan den vara till stor hjälp.

Om reseguiden

Rough Planet Notterdam 2045 togs fram inom det nyligen avslutade EU projektet REINVENT. En rad workshoppar inom ramen för samverkansinitiaitvet Narrating Climate Futures ligger till grund för innehållet i reseguiden, där varje exempel åtföljs av vetenskapliga fotnoter. Deltagarna, som representerar områden som resande och teknik, statsvetenskap, hållbarhetsvetenskap och litteraturvetenskap, ombads diskutera hur livet i en europeisk stad år 2045 kan komma att se ut.Reseguiden är producerad av Paul Raven och Johannes Stripple vid Statsvetenskapliga institutionen samt Ludwig Bengtsson Sonesson, projektassistent.

Läs mer om REINVENT och ladda ner och läs reseguiden (på engelska) - reinvent-project.eu

Porträtt av man med skägg.

Paul Raven, medförfattare till reseguiden och även science fictionförfattare.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968. Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda. Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.