Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Viktigare än någonsin med öppna bibliotek

Porträtt av man.
Håkan Carlsson är ny överbibliotekarie på Universitetsbiblioteket. Foto: Maria Lindh

– Det har aldrig varit så tydligt för mig som just nu hur viktiga biblioteken är och att vi håller dem öppna.
Det säger Håkan Carlsson, ny överbibliotekarie på UB. Han kommer närmast från Göteborg där han haft samma typ av tjänst, som biträdande, under tio år.

Dialekten skvallrar dock om Skåne, och Lunds student-, forskar- och biblioteksvärld är upptrampade stigar för honom. Det var här han pluggade, disputerade och även jobbade några år i mitten av 2000-talet.

När han nu kommer tillbaka under fortsatt pandemi och ser hur studenterna söker sig till biblioteket och hur stort behovet är av studieplatser, blir hans främsta mål med nya jobbet ännu tydligare.

– Jag vill arbeta för att verksamheten ska komma så nära användarna som möjligt, säger han.

Därför tycker han också att det finns fördelar med den decentraliserade biblioteksorganisationen i Lund.

– Den innebär ju att biblioteken kan bli ännu mer specialiserade på vad användarna vill ha inom sina ämnen, säger han.

Utrymme för båda grupper

Det stora universitetsbiblioteket på Helgonabacken var från början främst en hemvist för forskare – men har alltmer tagits över av studenterna. För Håkan Carlsson är det en oproblematisk fråga. Han menar att det finns utrymme för båda grupperna.

– Men innehållsmässigt – med de stora samlingarna och tidskrifterna – är UB mer vänt mot forskningen och har ju även en del miljöer som är särskilt anpassade för den gruppen.

Han utmanar dock tanken att biblioteken är en plats för böcker.

– Det är en plats för våra studenter och forskare!

Mycket om open access

Håkan Carlsson kallar sig själv ibland för en omskolad naturvetare. Han är egentligen kemist, men gick rätt snart vidare till administrativa ledaruppdrag och arbetade under en längre period med statistiska analyser av publikationer som bibliometriker. När han jobbade i Lund för drygt tio år sedan handlade det mycket om open access.

– Jag tycker att vi i mångt och mycket kommit i mål där. Under tiden jag har bevakat frågan har vi gått från att publicera tio procent i open access till i år gissningsvis 70, 80 procent. Så klart finns det vissa barnsjukdomar och man kan känna en viss frustration över kostnaden. Men vi har ändå nått väldigt långt.

Ekar det tomt

Håkan Carlsson tillträdde överbibliotekarietjänsten i mitten av augusti – och på många av hans avdelningar ekar det tomt bland skrivborden. De som kan arbetar hemma. På hans gamla arbetsplats i Göte­borg har de anställda hemarbetarna en friskvårdstimme om dagen. Kan det vara något för Lund också?

– Vi fick den idén från Chalmers och tyckte att det var ett fint sätt att se om sin personal. Här arbetar vi också aktivt för att det ska fungera bra att arbeta hemma, säger han och rekommenderar en promenad om dagen.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.