apr
Detektiver i det fördolda – så avslöjar inspektörerna den växande miljöbrottsligheten
Visste du att miljöbrott utgör den tredje största olagliga verksamheten i världen? Även i Sverige ökar verksamheten och landets inspektörer inom miljö-, hälsoskydd- och livsmedelssektorn spelar en viktig roll i att upptäcka fallen.
Omfattande köttstölder i Malmöbutiker och hundratusentals ton av dumpat avfall som i Think Pink-härvan. Det är bara ett par aktuella fall av misstänkta miljö- och hälsorelaterade brott i Sverige, olika former av en kriminalitet som är både utbredd och växande.
Och det är inte bara poliser som arbetar med fallen – ofta upptäcks de av kommunernas miljö- och hälsoskyddsinspektörer eller livsmedelsinspektörer, ibland i samarbete med andra myndigheter. Men hur mycket vet du om inspektörernas viktiga detektivarbete?
Under det här seminariet får du inblick i livsmedels- och miljö- och hälsoskyddsinspektörernas vardag och hur de jobbar tillsammans med andra myndigheter för att stoppa kriminalitet och skydda människor och miljö.
Miljöjuristen Andrea Hjärne ger en inblick i aktuella miljöbrott såsom dumpning av farligt avfall och Sydsvenskans kriminalreporter Joakim Palmkvist berättar om köttstölderna i Malmö där livsmedelsinspektörerna hade en avgörande roll för upptäckt och utredning. Sandra Johannesson och Setina Andersson Medhanie vid Miljöförvaltningen i Lund berättar bland annat om samarbetet med andra myndigheter när massagesalonger undersöktes i kommunen, vilket ledde till polisutredningar och verksamhetsförbud.
Anmälan
Kaffe och lunchsmörgås ingår kostnadsfritt om du anmäler dig via länken nedan senast den 2 april 2024. Serveringen öppnar 11.45. Du är mycket välkommen att anmäla dig även efter den 2 april, men då kan vi inte utlova att det finns lunchsmörgås.
Anmälan till Detektiver i det fördolda – så avslöjar inspektörerna den växande miljöbrottsligheten - cec.lu.se
Program
- Joakim Palmkvist, prisbelönt kriminalreporter på Sydsvenskan, berättar om avslöjandet av systematiska köttstölder som skakade om restaurang-och livsmedelsbranschen.
- Anders Zetterlund, livsmedelsinspektör i Malmö stad, specialiserad på fusk och bedrägerier, berättar om köttstölderna i Malmö och de stora befogenheter inspektörerna har när det gäller att granska verksamheter.
- Andrea Hjärne, miljöjurist på Avfall Sverige, berättar om miljöbrottens utbredning och ett par aktuella fall av miljöbrott på avfallsområdet.
- Sandra Johannesson, avdelningschef Hälsoskydd, och Setina Andersson Medhanie, hälsoskyddsinspektör Lunds kommun, berättar om inspektörsjobbet och om vinterns inspektioner på massagesalonger i Lund.
Moderator: Johanna Alkan Olsson, lektor i miljövetenskap och studierektor för utbildningar i miljö- och hälsoskydd samt miljövetenskap vid Lunds universitet.
Arrangör: Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet.
Seminariet går endast att följa på plats och det kan förekomma videofilmning och fotografering i samband med arrangemanget.
Hållbarhetsveckan 2024
Det här eventet är en del av Hållbarhetsveckan 2024, ett årligt event som arrangeras i samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun. I årets program 8-13 april hittar du föreläsningar, workshops, guidade turer, utställningar, med mera.
Ta del av hela programmet här - hallbarhet.lu.se
Om evenemanget
Plats:
Botulfshörnan, Stadshallen, Stortorget 9, Lund
Kontakt:
sara [dot] hakansson [at] cec [dot] lu [dot] se