nov
Klimat, katastrofer och kulturarv – vad vi kan lära från träds årsringar

Årsringar hos träd återspeglar klimat- och miljöförändringar som påverkat träden under deras liv. Genom att koppla samman årsringsmönster från olika träd går det att konstruera dataserier som täcker tusentals år. Dessa tidsserier kan användas för att datera abrupta miljöförändringar och studera variationer hos klimatet tusentals år tillbaka i tiden
Dendrokronologen Johannes Edvardsson kommer att ge exempel på hur pågående klimatförändringar påverkar våtmarksekosystem och hur uråldriga trädstammar som hittats i torvmossar kan användas för att datera och studera klimatförändringar under de senaste 8000 åren. Han kommer även att berätta om hur han skurit med rakblad i konstverk av Rembrandt och Rubens för att bedöma konstverkens äkthet och ålder, samt belysa hur årsringar kan användas för att datera laviner, skred, bränder, vulkanutbrott, miljöförstöring, byggnader, skeppsvrak och arkeologiska artefakter.
Välkomna till en föreläsning inom ramen för Crafoords vetenskapsluncher med Johannes Edvardsson, docent vid Geologiska institutionen.
Crafoords vetenskapsluncher
Crafoords vetenskapsluncher är en serie föreläsningar som lyfter fram forskning som har fått anslag från Crafoordska stiftelsen och är ett samarbete mellan Lunds universitet, Crafoordska stiftelsen och Lunds stadsbibliotek.
Föreläsningen inleds med en presentation av Crafoordska stiftelsen och avslutas med en kort frågestund där publiken ges möjlighet att ställa frågor.
Ingen registrering krävs.
Se ett kort videoklipp där Johannes Edvardsson beskriver sin forskning.
Om evenemanget
Plats:
Lunds stadsbibliotek, S:t Petri Kyrkogata 6, Lund
Kontakt:
noomi [dot] egan [at] fsi [dot] lu [dot] se