Arkeologi och antikens historia: Digital arkeologi, GIS i arkeologi
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Kursen introducerar användandet av geografiska informationssystem (GIS) och rumslig analys i arkeologiska sammanhang. Inom arkeologin möter vi ofta rumsliga data med varierande skala, från utbredningen av artefakter på en begränsad undersökningsyta, till utbredningen av fornlämningar i ett avgränsat landskap eller en hel region. Att kunna analysera, tolka och förmedla rumsliga mönster är en mycket viktig del av den arkeologiska och antikvariska verksamheten. Kursen ger kunskaper om hur geografiska data samlas in, via totalstation, differentiell GPS, fjärranalys, kartbibliotek, etc., och kombineras till en geodatabas. Det övergripande målet med kursen är att ge kunskaper i GIS, dess teknologier och applikationer i vid mening för att modellera, simulera, visualisera och förmedla arkeologiska data och tolkningar. Analyserna utgår från en mångfald av data, som tex Fornminnesinventeringen (FMIS), digitala höjdmodeller, miljödata, historiska kartor. Analytiskt hanteras frågor kring rumsliga mönster, visibilitet, nätverk, simulering av landskaps- och resursutnyttjande, eftersökning av tex boplatser (prediktiv modellering).
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Institutionen för arkeologi och antikens historia
Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus A, 223 62 Lund
Postadress
Box 192, 221 00 Lund
+46 46 222 79 40
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
ARKK01 Arkeologi och antikens historia: Kandidatkurs eller motsvarande.
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2023
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
16 januari 2023 - 24 mars 2023
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Arkeologi och antikens historia: Digital arkeologi, GIS i arkeologi är 27 500 SEK.