Arkeologi och antikens historia: Arkeologisk teori och materiell kultur
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Materiell kultur är central för arkeologer. Men föremål talar inte till oss, det är vi arkeologer som måste ställa de frågor som möjliggör att vi når kunskap om det förflutna. I den här kursen utforskas de senastes decenniers teoretiska debatt inom arkeologin, med speciell fokus på dess påverkan på studiet av materiell kultur. Materiell kultur är ett tvärvetenskapligt fält som berör centrala delar av arkeologin, så som relationen mellan form, funktion och betydelse, förhållandet mellan rum, kroppar och objekt, hantverkskunnande och identitet etc. Därmed berörs en mängd olika perspektiv inom ett brett fält av vetenskapliga discipliner, inte bara arkeologi och antropologi, utan även konsthistoria, museologi, sociologi, filosofi, psykologi och kognitionsforskning. Kursen utforskar dessa olika teoretiska ingångar för studier av materiell kultur från skilda tidsepoker, med syfte att uppmuntra studenterna att utveckla en kritisk förståelse av relationen mellan teori, metod och materiell kultur.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Institutionen för arkeologi och antikens historia
Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus A, 223 62 Lund
Postadress
Box 192, 221 00 Lund
+46 46 222 79 40
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
ARKK04 Arkeologi: Kandidatkurs, 30 hp, ARKH04 Historisk arkeologi: Kandidatkurs, 30 hp, AKSK04 Antikens kultur och samhällsliv: Kandidatkurs, 30 hp, eller HOSK04 Historisk osteologi: Kandidatkurs, 30 hp (eller motsvarande kurs).
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
2 september 2024 - 10 november 2024
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 5 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Arkeologi och antikens historia: Arkeologisk teori och materiell kultur är 31 250 SEK.