Bibelvetenskap: Gammaltestamentlig hebreiska
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Denna kurs är en onlinebaserad inledning till det klassiska hebreiska språket, sådant vi finner det i den textsamling som kallas Gamla testamentet eller Hebreiska Bibeln. På denna kurs introduceras du till denna skriftsamlings språk, som ger en ojämförlig möjlighet att konfronteras med de gammaltestamentliga texterna som de var menade att läsas.
Vi talar om språkets roll i den antika Främre Orienten och inom den större semitiska språkfamiljen. Med hjälp av hebreiskan förbereder du dig för att höra Jesaja tala, uttala psaltarpsalmernas ljud och analysera mening för mening ur Första Moseboks skapelseberättelse.
Denna nätkurs, som till skillnad från campuskursen BIVB25 inte är inbakad i den större teologiska/religionsvetenskapliga studiegången, ger en inledning till den antika hebreiskans fascinerande värld, och ger de första verktygen för textläsning. Vi arbetar med lärobok, grammatik, inspelade föreläsningar och onlineseminarier med översättningsövningar och träder så in i en språklig och en kulturell värld som kan kännas avlägsen, men vars textuella lämningar bildar en av den moderna religiösa världens grundstenar.
Denna kurs är alltså en inledning, men redan här kommer vi att kunna börja titta på originaltextstycken, och därmed förbereda för vidare arbete med klassisk-hebreiska texter. Att läsa klassisk hebreiska är en fascinerande resa in i ett av grundspråken i världens religiösa historia.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Centrum för teologi och religionsvetenskap
Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund
Postadress
Box 192, 221 00 Lund
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2024
Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%
På svenska, distansutbildning
Inga obligatoriska träffar
Studieperiod
15 januari 2024 - 2 juni 2024
Ansökan
Sista ansökningsdag 2023-10-16
Urvalsgrupper | VT 2023 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | * |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Vårterminen 2023 - 30 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Bibelvetenskap: Gammaltestamentlig hebreiska är 27 500 SEK.