Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Immaterialrätt - strategier och innovation

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Tillgång till och kontroll över information, data och kunskap får en allt större betydelse för värdeskapande och konkurrens på många marknader. Vi befinner oss i en kunskapsekonomi. Ur ett juridiskt perspektiv innebär det att företag i allt ökande utsträckning är beroende av immaterialrättigheter – såsom patent, varumärken, mönsterskydd och upphovsrätt – för att skydda investeringar i innovationer, brands (varumärken) och andra kunskapsbaserade tillgångar. Immaterialrättigheter utgör ofta grunden för företags konkurrensposition på en marknad. Betydelsen av immaterialrättigheter förväntas öka i ett sammanhang som ibland beskrivs som den fjärde industriella revolutionen. Härmed avses samverkan mellan digitalisering, artificiell intelligens och internet – vilket bl.a. leder till utvecklingen av s.k. sakernas internet, smarta städer och virtuella verkligheter såsom metaverse. Den här kursen fokuserar på rättsliga aspekter på innovationer, brands och andra kunskapsbaserade tillgångar med tonvikt på immaterialrätt och angränsande rättsområden. På kursen behandlas också hur immaterialrättigheter hanteras inom skilda slag av strategiska samarbeten, såsom patentpooler och joint ventures.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Sofia Rosendahl

Telefon: +46 46 2227895

E-post: sofia [dot] rosendahl [at] har [dot] lu [dot] se

Institutionen för handelsrätt

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt HARA40/HARA50 Juridisk översiktskurs samt HARA71 Kommersiella avtal och köp, eller HARA40/HARA50 Juridisk översiktskurs samt 30 hp Företagsekonomi (eller motsvarande).

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

15 januari 2024 - 19 mars 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 23 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Immaterialrätt - strategier och innovation är 25 000 SEK.