Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Juristen: Camilla Ali

”När andra barn sportade satt jag och läste böcker”
Camilla är jurist och arbetar på en advokatbyrå. I sitt yrke träffar hon många olika sorters människor och det är just dessa personliga mötena som Camilla trivs allra mest med på sin arbetsplats. Hon tycker om att lära sig nya saker och har precis börjat studera arabiska.

Vilken utbildning har du?

Jag tog examen från juristprogrammet 2005. Jag började läsa vid Lunds universitet 1998 och läste då bland annat juridisk översiktskurs (JÖKen) och EG-rätt innan jag sökte och kom in på juristprogrammet.

Åren gick väldigt fort och när det var dags att välja den valfria kursen och uppsatsen var jag inte riktigt redo för det. Jag kände mig osäker och tog det på alldeles för stort allvar. Jag tänkte att nu måste jag bestämma vad jag vill göra i framtiden. Det blev väldigt viktigt och stort för mig. I efterhand vet jag att det inte är av någon större vikt vad det är man väljer där och då. Det är bara en liten del av utbildningen. Jag tog ett halvårs paus från studierna för att fundera på vad jag ville göra i framtiden. Under det halvåret arbetade jag på en bensinstation som biträde. Det var min andra paus från studierna.

Min första paus tog jag några terminer dessförinnan när jag åkte till Frankrike och pluggade språk. Jag ville lära mig franska flytande eftersom jag visste att om du vill ha en EG-tjänst (EU-tjänst) är det väldigt bra att kunna franska, och jag ville ha en EG-tjänst.

En annan sak jag kände av under utbildningen var hur olika förutsättningar vi människor har. För många är det självklart vad de ska göra efter utbildningen och vilka kurser de ska välja. De får exempelvis jobb eller praktik på bekantas advokatbyråer. För mig var det annorlunda. Ingen av mina föräldrar har någon akademisk erfarenhet och jag hade inget nätverk bland yrkesverksamma jurister.

Visste du vad du ville bli när du sökte till juristprogrammet?
Jag hade höga ambitioner. Mitt mål var att få en EG-tjänst och det var det jag arbetade mot till en början. Exempelvis mitt år i Frankrike var ett led i att nå mitt mål. Jag visste att det var viktigt att kunna franska för att få en tjänst inom EU. Sedan ändrades mina mål och det kändes inte lika viktigt att komma ut i Europa.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Det var väldigt svårt att få arbete 2005 när jag examinerades. Jag var tvungen att söka mig utanför Malmöregionen, där jag bor, och fick ett jobb vid tingsrätten i Kristianstad. Även om jag inte fick arbeta så mycket med juridik utan mer som en sekreterare, var jag väldigt glad över mitt arbete. Jag såg det som ett första jobb och ett avstamp för att sedan komma vidare.

Efter ett år slutade jag i Kristianstad och började vid tingsrätten i Malmö, där jag också stannade ett år. Därefter hamnade jag på Migrationsverket i fem år och trivdes väldigt bra med att arbeta statligt. Sedan ett år tillbaka arbetar jag på en advokatbyrå. Där arbetar jag bland annat med asylärenden.

Har du fortfarande kontakt med dina kursare?
Jag har fortfarande kontakt med några som är i min geografiska närhet. Under tiden jag studerade i Lund var det en trygghet med alla kursare och det var sorgligt att lämna den tiden just där och då. Nu har jag lämnat både tiden och många av kursarna bakom mig. Jag lever inte mitt yrke, utan har många vänner som inte är inom min bransch.

Vad gör du i dag på jobbet?
Jag arbetar som ombud för mina klienter. Ibland är jag standby och bara bevakar att allt sköts som det ska och ibland är jag mer aktiv och exempelvis skriver inlagor/yttranden till myndigheter. I dem kanske jag redogör för klienternas situation, jag vill kanske ha eller få rätt till något.

Har du haft nytta av din utbildning?
Ja, framförallt fick vi en bra grund till ett kritiskt tänkande och kunskap i att kunna argumentera för sin sak.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Jag trivs mest med de personliga mötena. Att träffa olika sorters människor.

Vad gör du om 5 år?
Om 5 år är jag förhoppningsvis med i advokatsamfundet.

Jag har även börjat läsa arabiska. Jag vill lära mig ännu ett språk. Arabiskan är ett stort språk som jag kommer att ha användning för i mitt arbete. Det är inte lika lätt att lära sig ett nytt språk nu, som när jag var yngre. Jag räknar med att det tar mig 10 år innan jag behärskar det fullt ut.

Om du skulle välja utbildning i dag, hade du valt samma?
Det är en bra och bred utbildning oavsett vad man senare gör. Men det är tufft att ta sig fram, det är ett stereotypt klimat med traditionella yrkesspår. Jag trodde det skulle vara annorlunda, att det skulle vara lättare. Har man inget nätverk är det väldigt svårt att ta sig fram.

Hade jag haft möjlighet så hade jag fortsatt plugga och vidareutveckla mig hela livet. Det finns så mycket som intresserar mig. Journalistik hade varit spännande och även statsvetenskap. Jag älskar att läsa och har gjort det hela livet. När andra barn var ute och sportade satt jag och läste böcker. Mina föräldrar var väldigt stolta över mig och när jag kom hem och hade presterat bra i skolan fick jag beröm och det taggade mig och det blev en positiv spiral. Det fick mig att kämpa i skolan.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?

  • Det är inte lätt att få sitt första jobb. Det gäller att vara öppen för att ta arbeten som inte har speciellt hög lön och som inte innebär att du får jobba med exakt det du har läst, exempelvis juridik. Jag är glad att jag stod ut med mitt första jobb, trots att jag knappt fick arbeta med juridik utan var mer som en sekreterare. Jag lärde mig otroligt mycket och erfarenheten gjorde det lättare för mig att få nästa jobb.
  • Det finns inga genvägar inom juridiken till pengar och karriär. Det är väldigt få som lyckas med att arbeta så lite som möjligt och samtidigt tjäna så mycket som möjligt.
  • Det gäller att vårda relationer och att få referenser och arbetsintyg när man slutar.
  • Har du ett mål ska du försöka hålla dig till det. Det finns mycket som lockar på vägen, men det kan vara en vinst med att hålla sig till det ursprungliga målet. Kanske försöka bortse från att man lätt blir uttråkad och istället försöka hålla ut för att nå sina mål.
  • Det kan vara bra att byta jobb oftare de första åren, men se till att motivera det för dig själv.

Läs mer om utbildningen i juridik

Intervjun genomfördes september 2013.

Fakta: Camilla Ali

Camilla står i en park med gröna växter och träd omkring sig.

Kommer från: Malmö

Titel: Biträdande jurist

Företag: En allmänjuridisk/humanistisk advokatbyrå

Utbildning: Juristprogrammet

Läs mer om utbildningen i juridik

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen