Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mediehistoria: Grundkurs

Kurs 30 högskolepoäng
History is to be understood as a laboratory of the present and not just a tool for illustrating the past. Pierre Rosanvallon, 2008

Ovanstående citat fångar betydelsen av våra kurser i mediehistoria. Utgångspunkten för oss är nämligen att historien behövs för att förstå inte bara det digitala medielandskapet, utan också oss själva. Tidningar, fotografier, radio, teve, film, reklam, internet och sociala medier har alla en historia. Gamla medier var en gång nya och introducerade nya former för att kommunicera, men människor har också genom historien använt och kombinerat medier på väldigt olika och ibland oväntade sätt. Vissa medier som var betydelsefulla i sin tid – såsom vaxtavlan, fonografen eller pappersfotografiet – är i dag närmast bortglömda. Hur och varför blev det så? Och vilka av dagens medieformer kommer att leva kvar i morgon?

I mediehistoria får du öva dig på att göra djupa kvalitativa analyser och närgånget tolka både texter och bilder, såväl det förflutnas som dagens. Genom ständiga jämförelser mellan då och nu kommer du efter utbildningen att vara bättre rustad att sia om framtida kommunikationsmönster och medieformer.

En del av våra studenter väljer att läsa mediehistoria för att få en teoretisk grund innan de söker till journalistutbildningen. Andra läser ämnet bara för att det är roligt, spännande och för att det utvecklar det kritiska tänkandet. De använder sen kurserna som komplement till andra universitetsexamina. Ytterligare några går hela vägen och fortsätter som doktorander på forskarutbildningen.

Tar du en kandidatexamen med mediehistoria som huvudämne är du förmodligen intresserad av att göra karriär inom yrkesområden som efterfrågar analytiska förmågor. Kanske vill du bli researcher eller jobba som medieanalytiker. Eller också vill du arbeta på arkiv, bibliotek eller museum, områden där kunskap om medier och deras utveckling blir allt viktigare. Och som en av morgondagens journalister, i ett snabbt föränderligt medielandskap, kan dina kunskaper i mediehistoria ge dig ett unikt försteg på arbetsmarknaden.

 

 

Mer om utbildningen hittar du på https://www.kom.lu.se/kurs/MHIA11

Kontakt

Utbildningsansvarig
Marie Cronqvist
Tel: 046-222 88 76
E-post: marie [dot] cronqvist [at] kom [dot] lu [dot] se

Studierektor
Sara Santesson
Tel: 046-222 87 48
E-post: Sara [dot] Santesson [at] kom [dot] lu [dot] se

Studievägledare
Jessica Blom Larsson
Tel: 046-222 40 51
E-post: Studievagledare [at] kom [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Akademiska meriter (APGR): 32 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2019

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

2 september 2019 - 19 januari 2020

Inställt

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperHT 2018

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-

Folkhögskolebetyg (BF)-

Högskoleprovet (HP)*

Akademiska poäng på grundnivå (APGR)*

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Höstterminen 201812 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Mediehistoria: Grundkurs är 50 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen