Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Naturgeografi: Fjärranalys för landskapsstudier

Kurs 15 högskolepoäng

Fjärranalys är ett samlingsbegrepp för olika metoder att studera vår omvärld på avstånd, utan att vara i direkt kontakt med det som studeras. Exempel på fjärranalysmetoder är fotografering, ekolod och radar. Den här kursen ger dig kunskap om hur man använder framförallt flygbilder för att samla in information om olika företeelser i landskapet. För att kunna tolka en bild måste du förstå hur bilden blir till och vilka faktorer som påverkar informationsinnehållet. Vi börjar därför kursen med ett teoretiskt basblock som tar upp saker som t.ex:

  • strålningsfysik,
  • bildalstring med fotografiska instrument (filmbaserade och digitala),
  • bildegenskaper,
  • multispektrala bilder
  • reflektionsegenskaper hos olika objekt

I början av kursen kommer du att använda pappersbilder från olika delar av världen och från olika tidsperioder. Avsikten är att du skall få en uppfattning om vilken kvalitet på information du kan förvänta dig av olika typer av bilder. I materialet ingår svart-vita bilder, färgbilder och bilder tagna med infraröd känslig film. Du får lära dig att välja de bästa bildtyperna beroende på vilka objekt du ska studera.

Idag sker det mesta av bildhantering med hjälp av datorer. Det blir lättare att kombinera bilder med t.ex. kartor om man använder digital teknik.  Så under kursen kommer du att arbeta både med digitala bild- och kartdata från olika källor. Du kommer också att få prova på hur man använder datorer för att klassificera olika objekt som har fotograferats från flygplan eller satellit. Mycket av arbetet på kursen är upplagt som projekt, de flesta genomförs i grupp. Ett av projekten mot slutet av kursen är upplagt som ett realistiskt uppdrag där du tillsammans med dina kamrater får planera, genomföra och rapportera ett större projektarbete. I projektet ingår också ett par dagars fältarbete på Österlen.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.nateko.lu.se/ngea03

Kontakt

Study advisor: Susanna Olsson, e-mail: susanna [dot] olsson [at] nateko [dot] lu [dot] se, phone: +46 46 222 36 22

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt 60 hp naturvetenskapliga studier

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 20 %, Högskoleprov: 10 %, Akademiska meriter (APGR): 70 %.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Vårterminen 2020

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

24 mars 2020 - 7 juni 2020

Kan bara sökas inom utbildningsprogram.

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperVT 2018

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-

Högskoleprovet (HP)-

Akademiska poäng på grundnivå (APGR)*

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Vårterminen 201816 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturgeografi: Fjärranalys för landskapsstudier är 36 250 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen