Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Geomatik: Programmering för tillämpningar inom GIS och fjärranalys

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

I den här kursen lär du dig hantera programmeringsspråket Python för att lösa problem och uppgifter inom geografisk informationsvetenskap (GIS) och fjärranalys, samt för tillämpningar inom naturgeografi och ekosystemvetenskap. Kursens innehåll är till stor del praktiskt inriktat för att ge träning i problemlösning, och hur problem kan struktureras för att lösas med programmeringsverktyg.

Kursinnehåll

Kursen är till stor del praktiskt inriktad för att ge träning i problemlösning, och i hur problem kan struktureras för att lösas med programmeringsverktyg. Kursen ger teoretiska grunder för programmering och tillämpning av programmering i GIS och fjärranalys med fokus på praktiska övningar och tillämpningar inom naturgeografi och ekosystemvetenskap. Du startar med grundläggande programmering som hantering av variabler, logiska operationer, IF-satser och loopar, och fortsätter med listor, matriser, filhantering. Du får träning i att skapa dina egna funktioner och moduler; arbeta med externa bibliotek och objektorienterat programmering. Den sista delen behandlar GIS-programmering med ArcGIS för att automatisera analyser och skapa GIS-verktyg. De flesta fallstudier är baserade på realistiska och relevanta GIS- och fjärranalysapplikationer med kopplingar till naturgeografi och ekosystemvetenskap.

Kursens utformning


Undervisningen består av obligatoriska praktiska övningar för att ge träning i programmering och problemlösning. Kursen startar med grundläggande programmering med successivt ökande svårighetsgrad i övningarna och introducerar nya programmeringsverktyg med fokus på GIS och fjärranalys. Den avslutande delen är helt inriktad mot GIS-programmering och avslutas med ett programmeringsprojekt som genomförs självständigt eller i grupp.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Susanna Olsson

E-post: susanna [dot] olsson [at] nateko [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet, Engelska 6/B och minst 90 högskolepoäng i naturvetenskap eller teknik varav minst 15 hp i GIS (som t.ex. NGEA11 Rumslig analys, 7,5 hp) eller motsvarande som t.ex. kartografi, geodesi eller fjärranalys. 

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 3 november 2024

Ansökan

Kan bara sökas inom utbildningsprogram.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Geomatik: Programmering för tillämpningar inom GIS och fjärranalys är 42 500 SEK.