Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap: Fortsättningskurs
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Kursen ingår i en fördjupning inom ämnena religionsbeteendevetenskap, religionshistoria, islamologi och judaistik. Kursen består av två delkurser: Religion och samhälle i nutid (7,5 hp) och Religion och politik i historien (7,5 hp).
I "Religion och samhälle i nutid" får du en introduktion till teorier som förklarar det nutida samhället och hur dessa kan förklara religionens plats och funktion i dagens samhälle. Under kursen kommer du att läsa om och diskutera teorier om modernitet, postmodernitet, sekularisering, globalisering, migration och postkoloniala teorier.
I "Religion och politik i historien" utforskar du det nära sambandet mellan religion och politik på såväl grupp- som individnivå, över tid och på olika platser. Kursen ger en introduktion till olika grupper som har gett politisk religion ett ansikte de senaste decennierna. Vidare studeras hur människor utifrån religiösa bevekelsegrunder engagerar sig inom demokrati-, miljö- och rättvisefrågor, liksom olika politologiska och sociologiska förklaringsmodeller för olika former av religio-politiskt engagemang.
Fortsättningskursen ges på halvfart under en termin.
Kursplan
Öppnas för anmälan
2024-09-16
Kontakt
Centrum för teologi och religionsvetenskap
Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund
Postadress
Box 192, 221 00 Lund
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs Religionsvetenskap och teologi: Grundkurs (CTRA12 / CTRD12 / CTRA11 / CTRD01) eller Religionshistoria: Grundkurs (RHIA12 / RHIA11) eller Islamologi: Grundkurs (ISLA11) eller Judaistik Grundkurs I (JUDA12) och II (JUDA13) eller Historia: Grundkurs (HISA24) eller motsvarande kunskaper.
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, deltid 50%
På svenska
Studieperiod
20 januari 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Öppnas för anmälningar 2024-09-16
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap: Fortsättningskurs är 28 750 SEK.