Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik - järnvägsteknik
Program 180 högskolepoäng · 3 år
Beskrivning
Vill du ta ett karriärkliv, få ansvarsfulla arbetsuppgifter och jobba för framtidens gröna trafik? Som högskoleingenjör i Byggteknik – Järnvägsteknik utbildar du dig till nytta för klimatet och samhällsbygget, och får en kunskap som är mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. Byggteknik med inriktning järnväg handlar om samhällsbyggnad, infrastruktur och transporter med fokus på järnväg. Järnvägen är med sin minimala klimatpåverkan ett av framtidens självklara resealternativ och satsningarna på järnvägen är större än någonsin. Det händer mycket inom området, som till exempel utbyggnad av höghastighetsjärnväg och uppgraderingar av tekniska system.
Utbildningen är väl förankrad i arbetslivet, och innehåller både teoretiska och praktiska kurser. LTH:s utbildningar till högskoleingenjör ges i Helsingborg, en stad som ger dig fantastiska förutsättningar att få kontakt med företag och näringsliv redan under din utbildning.
Karriär och arbetsmarknad
Järnvägssektorn behöver många ingenjörer och har ett stort behov av att nyanställa. Du går därför en mycket god arbetsmarknad till mötes.
När du är klar med studierna kan du vara med och skapa förutsättningar för framtidens resande, en klimatsmart infrastruktur och ett hållbart samhälle.
Utbildningen ger dig möjlighet att bidra till tågtrafikens utveckling, planering, byggande, förvaltning och operativa ledning. Du förbereds för att arbeta med järnvägsteknik, underhållsteknik och järnvägsförvaltning.
Du kan arbeta som projektör, byggledare, planerare, utredare och projektledare på såväl konsultföretag som byggföretag och offentliga aktörer.
Bred utbildning som lönar sig
Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning. Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att högskoleingenjörer begär minst 38 100 kronor per månad i ingångslön.
Ledande inom hållbarhet
Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och innehållet är i linje med de globala målen för hållbar utveckling. Du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.
Upplägg och innehåll
Du får de grundläggande kunskaper inom matematik, mekanik, fysik och geomatik som en ingenjör behöver.
År 1 läser du flera kurser som berör hela samhällsbyggnadsprocessen, t ex hur planeringsprocessen går till och hur det går till att bygga järnväg och väg. Du lär dig också hur man planerar trafiken för att det ska fungera i vårt samhälle och hur man kan bygga mer hållbart. Detta varvas mer med traditionella ämnen som exempelvis matematik, fysik och CAD.
År 2 består till största delen av kurser inom järnvägsteknik där teori varvas med praktik. Du kommer att fördjupa dina kunskaper inom områdets fyra teknikdelar banteknik, elteknik, signal- och telekommunikationsteknik. Du lär dig hur trafiken i samhället fungerar och hur beslutsprocessen för infrastrukturprojekt fungerar.
År 3 fokuserar på projektering och nybyggnation av järnvägsanläggningar. Du får träna på att tänka mer övergripande och utifrån ett helhetsperspektiv på järnväg. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som normalt genomförs i samarbete med något företag inom järnvägssektorn.
Afu (Arbetslivsförankrad utbildning) är ett praktiskt tillämpat delmoment i utvalda kurser under år 1 och 2. Målet är att uppnå en effektivare inlärning genom kopplingen teori/praktik samt att få en inblick i arbetslivet.
Under år 1 består det av studiebesök samt deltagande i branschanknuten säkerhetsutbildning, samt praktik/studiebesök inom ett för inriktningen lämpligt produktionsområde. År 2 innehåller studiebesök eller projektföreläsningar inom ett företag, myndighet eller förvaltning.
Utbildningen bedrivs i samarbete med Trafikverksskolan i Ängelholm där en del av kurserna är förlagda eftersom skolan har ändamålsenliga anläggningar för de praktiska momenten. Vissa fördjupningskurser är förlagda till LTH i Lund. För resor till dessa utbildningsorter ansvarar studenten själv.
Vill du fortsätta studera har du efter utbildningen möjlighet att söka till civilingenjörsprogrammet väg- och vattenbyggnad vid LTH.
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenMer om utbildningen på LTH:s webbplats
Se till exempel en översikt av ämnesområden och kurser, samt student- och alumnporträtt.
Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik | järnvägsteknik – lth.se
Kontakt
Studie- och karriärvägledare
Rebecca Little-Smith
Telefon: +46 42-35 67 40
E-post: info_helsingborg [at] lth [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Helsingborg, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
28 augusti 2024 - 6 juni 2027
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2023 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | * |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2023 - 21 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik - järnvägsteknik är 510 000 SEK.