Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik - väg- och trafikteknik

Program 180 högskolepoäng · 3 år

Närbild händer med penna och linja, som mäter på ritning. Foto.

Beskrivning

Är du intresserad av hållbarhetsfrågor och vill vara med och skapa ett säkert och tillgängligt samhälle? På utbildningen Byggteknik - väg- och trafikteknik studerar du en av vår tids mest centrala frågor: infrastruktur. En väg- och trafikingenjör förstår transportsektorns funktion i samhällsbyggandet och hur trafiken bör utformas för ett hållbart samhälle. Som högskoleingenjör i Byggteknik - väg- och trafikteknik är du med och löser framtidens utmaningar inom samhällsbyggnad.

Utvecklingen av vägar och gator samverkar starkt med samhällets alla delar. Infrastrukturen måste vara tillgänglig, säker och utformad för alla sorters trafikanter och fordon. T ex ska fotgängare och cyklister kunna färdas tryggt, samtidigt som all övrig, tyngre trafik ska ha möjlighet att ta sig fram smidigt. Utformningen av gator och vägar bidrar starkt till att levandegöra en stad, ort eller plats, då det styr människors möjlighet till rörlighet och interaktion.

Karriär och arbetsmarknad

Branschen har ett stort behov av att nyanställa kunniga högskoleingenjörer. Arbetsmarknaden är mycket god. Efter avklarad utbildning är du attraktiv på arbetsmarknaden för såväl konsultföretag som byggföretag och offentliga aktörer. Utbildningen ger dig möjligheter att arbeta som projektör, byggledare, planerare, utredare eller projektledare inom väg och trafik. Du kan arbeta brett inom många olika skeden av samhällsplaneringen: från idé och förfrågan till färdigställande. Många väg- och trafikingenjörer arbetar i projektgrupper tillsammans med andra olika specialister för att göra trafikutredningar, planer och bygghandlingar, miljökonsekvensbeskrivningar, trafikprognoser och samhällsekonomiska kalkyler.

Bred utbildning som lönar sig 

Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning. Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att högskoleingenjörer begär minst 38 100 kronor per månad i ingångslön. 

Ledande inom hållbarhet 

Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och innehållet är i linje med de globala målen för hållbar utveckling. Du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.

Upplägg och innehåll

LTH:s utbildningar till högskoleingenjör ges i Helsingborg, en stad som ger dig fantastiska förutsättningar att få kontakt med regionens företag och näringsliv redan under din utbildning.

Under utbildningen lär du dig transportsektorns marknad och krav, trafikplanering, projektering, byggande samt drift och underhåll av väganläggningar. Du studerar samverkan mellan fotgängare och andra trafikslag i ett samhälle. Du planerar för en långsiktig och hållbar infrastruktur och samhälle.

Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska kurser, väl förankrade i arbetslivet.

År 1 innehåller introducerande kurser inom området väg- och trafikteknik samt grundläggande kurser i t ex miljöteknik, fysik och matematik. Du får också kunskaper i presentationsteknik, retorik och olika datorverktyg som exempelvis CAD.

År 2 innehåller grundläggande ingenjörskurser, ekonomi samt fördjupning inom vägbyggnad, vägdesign och geodetisk mätningsteknik och trafikteknik.

År 3 fokuserar på vägbyggnad och trafikteknik. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som ofta görs på ett företag eller myndighet.

De två första åren läser du vissa fördjupningskurser i Lund tillsammans med Väg- och vattenbyggnad vid LTH. (För resor till Lund ansvarar studenten själv.)

Arbetslivsförankrad utbildning är ett praktiskt tillämpat delmoment under år 1 och 2. Det består t ex av studiebesök och föreläsningar.

Praktikkursen Företagsförlagd praktik är en valbar kurs som ger studenten fyra veckors praktisk erfarenhet genom att delta i det dagliga arbetet på en byggrelaterad arbetsplats.

Vill du fortsätta studera efter avklarad utbildning har du möjlighet att söka till civilingenjörsprogrammet väg- och vattenbyggnad vid LTH.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Mer om utbildningen på LTH:s webbplats

Se till exempel en översikt av ämnesområden och kurser, samt student- och alumnporträtt.

Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik | Väg- och trafikteknik – lth.se

Kontakt

Studie- och karriärvägledare

Rebecca Little-Smith

Telefon: +46 42-35 67 40

E-post: info_helsingborg [at] lth [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c (eller äldre kurs Matematik D)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Helsingborg, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

28 augusti 2024 - 6 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 23 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik - väg- och trafikteknik är 510 000 SEK.