Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Krisens estetik: Samhällets kriser i rörlig bild

Kurs 7.5 högskolepoäng

En svartvit bild från 1934 på en inspelningsscen till filmen "Triumph of the Will". Foto från Wikimedia Commons.

Beskrivning

Kursen är ett samarbete mellan de humanistiska och teologiska fakulteterna, konstnärliga fakulteten, juridiska fakulteten och medicinska fakulteten. Huvudvikten ligger på hur olika samhälleliga, politiska och kulturella händelser, i synnerhet stora förändringar och kristillstånd, får sitt uttryck i filmiskt berättande, inte minst i samspel med musik.

Även angränsande estetiska uttryck kan bli aktuella. Varje undervisningstillfälle behandlar ett tema som belyses ur det konstnärliga uttrycket och som diskuteras av företrädare från de olika fakulteterna. Temana kan vara både historiska och samtida, men det historiska perspektivet är genomgående. Det kan handla om eutanasi, religiös klädsel, politiska val, kriser i samhället, politisk despotism, krig.

I kursen behandlas hur film /rörliga bilder och musik i samspel använder olika uttrycksmedel för att skildra och berätta om det utvalda temat. Filmerna kan vara av olika slag: spelfilmer, valfilmer, reklam, kortfilmer, dokumentärfilmer. Inslag på engelska kan förekomma. Kursen är upplagd i en form av samtalsföreläsningar där lärare från de medverkande fakulteterna diskuterar utifrån sina perspektiv, och varje sådan föreläsning kan också följas online. Föreläsningarna följs ibland upp av poddavsnitt.

Kursen vänder sig till både nya studenter och yrkesverksamma och ger fördjupade och tvärvetenskapliga perspektiv på olika aktuella ämnen. Utbildningen ges på kvartsfart, kvällstid som en kombinerad campus- och distanskurs, med stöd av den nätbaserade lärplattformen Canvas och videokonferensverktyget Zoom.

 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Filmvetenskap

Besöksadress
Helgonabacken 12, Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 78 47

https://www.sol.lu.se/filmvetenskap

Susan Hydén

Studievägledare

+46 46 222 84 65

susan [dot] hyden [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Akademiska meriter (APGR): 32 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2021

Kvällstid Lund, deltid 25%

På svenska

Studieperiod

30 augusti 2021 - 17 december 2021

Ansökan

Stängd för anmälan

Kvällstid Lund, deltid 25%

På svenska, distansutbildning

Antal träffar:
0 av vilka 0 är obligatoriska

Studieperiod

30 augusti 2021 - 17 december 2021

Ansökan

Inställt

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Krisens estetik: Samhällets kriser i rörlig bild är 13 750 SEK.