Marina Peltonen
Varför valde du att börja läsa biomedicinprogrammet?
Jag har alltid varit intresserad av forskning och hur vi kan avancera vår kunskap om oss själva och världen runt omkring oss. Jag började läsa civilingenjörsprogrammet i teknisk nanovetenskap på LTH under 2019, men kände att jag saknade en gedigen forskningsgrund som ett komplement till min ingenjörsutbildning. I framtiden strävar jag efter att arbeta i gränssnittet mellan ingenjörsvetenskap och medicin för att lösa problem vars lösningar ligger utanför räckvidden för en enskild disciplin eller forskningsområde. Därför såg jag biomedicinprogrammet som ett bra komplement för att få träning i diverse forskningsmetoder och få en djupare kompetens inom området.
Vad har varit mest givande från programmet hittills?
Det som gynnat mig allra mest med programmet är den friheten vi har i många av våra uppgifter där vi får låta nyfikenheten och kreativiteten flöda utifrån våra egna intresseområden. Även om man läser väldigt mycket fundamental teori så har vi också utrymme att forma utbildningen utefter våra egna intresseområden.
Vad har varit mest lärorikt på din utbildning än så länge?
Förutom grundutbildningen finns många möjligheter till att engagera sig i forskning och få erfarenhet i andra tvärgående färdigheter så som vetenskapligt skrivande, presentationsteknik och forskningsmetodik. Utöver teoretisk kunskap får vi även träning i allt från hur man publicerar en artikel i en forskningsjournal till projektledning och hur man identifierar etiska problemställningar i forskningsprojekt. När jag började utbildningen var jag inte förberedd på all den praktiska kunskap och akademiska förhållandesätt som också spelar roll i min utbildning.
Vad har varit tuffast?
Det mest självklara har väl varit att försöka balansera två utbildningar samtidigt, men även de olika inlärningssätten som finns mellan fakulteterna. Det som varit tuffast för mig har varit att skifta mellan de olika utlärningsmetoderna som jag har på universitetet. På biomedicinprogrammet växlar man mellan självstudier och gruppövningar med kontinuerlig examination (mer om detta längre ner), vilket brukar skilja sig från vad man är van vid sedan tidigare. Däremot är detta otroligt hjälpsamt för att se till att man är i fas med studierna, vilken annars kan vara svårt om man bara har en utbildning som grundar sig på självstudier.
Hur är studierna upplagda?
På biomedicinprogrammet har vi en blandning av självstudier samt antingen Team-Based Learning (TBL) eller Problem-Based Learning (PBL) som är en studentcentrerad metod där vi lär oss om ett ämne genom att arbeta i grupper för att lösa ett öppet problem. Detta problem är det som driver motivationen och lärandet som vi sedan delar med oss av i resten av gruppen genom diskussion eller presentation. Efter varje modul har vi något som heter Individual Readiness Assurance Test (iRAT) där vi svarar på flervalsfrågor individuellt och sedan följer upp i grupp genom en Team Readiness Assurance Test (tRAT) för att diskutera våra svar och eventuella oklarheter. Sedan följer en diskussion i helklass tillsammans med lärare för att få en djupare förståelse av ämnet.
Vad har du för tips till framtida studenter som vill läsa biomedicinprogrammet? Hur bör de tänka kring studier och sin framtid?
Min första spontana tanke är att våga ta chansen att göra någonting mer utav din utbildning – sök utbytesstudier, gör ett sommarforskningsprojekt, sök kurser utomlands eller andra möjligheter som ges via universitetet. Eftersom biomedicinprogrammet numera ges på engelska så får man en otroligt bra internationell prägel på programmet som är fördelaktigt om man i framtiden vill arbeta i en internationell miljö. Även om programmet känns nischat i början så inser man snabbt att det finns många vägar att gå efter utbildningen. Det finns många möjligheter att få utforska sitt eget intresseområde redan i början av utbildningen.
Du som har erfarenhet av studentlivet, hur bör man tänka kring studentlivet i samband med studierna?
En universitetsutbildning är såklart krävande, men man måste också ge sig själv möjligheten att njuta av studentlivet. Det finns så otroligt mycket häftigt som man kan göra som student, särskilt i en sådan sprudlande studentstad som Lund. I början av en utbildning kan det vara svajigt att hitta en balans mellan studierna och det sociala livet, men det finns absolut tid för engagemang utanför böckerna. Att engagera sig i studentlivet är otroligt givande och de möten man får med andra människor ger en verkligen nya perspektiv på studietiden. Studierna är viktiga och det ligger ett större ansvar på dig själv att klara kurserna, men man måste komma ihåg att även om en utbildning kan ge många lärdomar är det hur du använder kunskaperna och dina färdigheter utanför utbildningen som spelar roll senare i livet. Engagemang utanför studierna ger träning i detta och du får bättre praktisk erfarenhet av sådant som annars är svårt att träna på i en universitetsutbildning.
Varför ska man välja Lund som sin studieort?
Om man gillar biovetenskaper så är Lund den perfekta hubben för start-ups inom denna sektor. Lund är omringat med forskningsinstitutioner, företag och industriområden som kan erbjuda studentjobb om man vill ha praktisk erfarenhet i samband med studierna. Med närhet till Köpenhamn så erbjuder Lund många internationella möjligheter för den som vill ta sig längre ut i världen. Fakulteterna vid Lunds universitet har en nära anknytning med varandra och det finns verkligen en spännande innovativ anda över Lund som är svårt att hitta i andra städer. Många viktiga upptäckter kommer just från Lund och möjligheterna är oändliga om man tar vara på det som studietiden kan erbjuda.
Vad gör du på fritiden?
Utöver mitt brinnande intresse för forskning och vetenskap är jag mycket aktiv i studentlivet och i organisationen Unga Forskare där jag varit aktiv sedan 2017 inom en rad olika roller. Utöver detta tycker jag om att åka longboard, syssla med musik, gå på konserter och hålla på med växter. Jag utvecklade ett stort växtintresse under pandemin och nu har jag en djungel här hemma som jag måste sköta om.
Vad är dina framtidsplaner efter examen?
Efter examen kommer jag att söka till det internationella masterprogrammet i biomedicin här i Lund samtidigt som jag avslutar mina studier vid LTH. Efter mina studier är jag sugen att doktorera, men var i världen jag kommer att göra det har jag inte riktigt bestämt mig för. Jag satsar på att fortsätta i akademin efter studierna, men man vet aldrig vad som händer i framtiden då jag hela tiden hittar nya intressanta ämnen att grotta in mig i. Jag har lärt mig att inte ha en alltför tydlig plan för framtiden, saker tenderar att förändra sig ganska snabbt. Det är viktigt att omfamna spontanitet i livet också!

Marina Peltonen
Född: 1998
Kommer från: Oxelösund
Bor: i Lund
Utbildning: Biomedicin
Började studera: HT19
Förväntad examen: VT23 (kanditatexamen)

Biomedicinstudent på prestigefullt stipendieprogram
Läs om hur biomedicinstudenten Marina blev antagen till forskarskolan i Zürich, där hon fick göra ett eget forskningsprojekt.