Sabina Persson gick hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet
Sabina Person gick socionomprogrammet men hade alltid velat jobba som kurator. Därför sökte hon hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet på Socialhögskolan och tog examen våren 2021. Nu har hon ett vikariat som kurator på ungdomsmottagningen i Helsingborg som hon trivs utmärkt med, och hoppas på chans på förlängning.
Varför ville du läsa till hälso- och sjukvårdskurator?
– Jag har alltid velat jobba som kurator! Jag sökte kuratorsjobb efter socionomutbildningen men blev aldrig kallad till intervju. Jag upplevde det svårt att komma åt de jobben med bara en socionomutbildning. Så fick jag höra att den här utbildningen skulle starta – jag visste inte riktigt vad det innebar men jag sökte. Jag hoppades att det skulle öka mina möjligheter att få en kuratorstjänst.
Vad blev skillnaden för dig efter studierna?
– Utbildningen öppnade verkligen dörrar för mig – jag fick en legitimation och blev erbjuden det första kuratorsjobbet jag sökte! Det blev ett kvitto på att det funkade, att chansen att få kuratorsjobb blir så mycket större.
Vad var det bästa med att plugga till hälso- och sjukvårdskurator?
– Att det var praktik samtidigt med den teoretiska utbildningen. Vi fick komma ut i sjukvården direkt, vilket var bra, för jag har ingen erfarenhet från sjukvården sedan tidigare. Det gav väldigt mycket att få komma ut och praktisera det man läser om direkt. Det blev också tydligare vad jobbet faktiskt innebär. Att jag fick egna patienter och hålla egna samtal gav också mycket för att komma in i jobbet.
Min handledare på praktiken och jag bollade tankar och reflekterade mycket kring samtalen. På skolan fick vi också handledning i grupp med studiekamrater där vi hade utrymme att reflektera och dela varandras erfarenheter från praktiken. Det var både givande och lärorikt.
Nu är du legitimerad hälso- och sjukvårdskurator, gör det någon skillnad på arbetsmarknaden?
– Jag skrev min magisteruppsats om legitimationen man får efter att man genomgått utbildningen. Arbetsgivarna hade då inte riktigt hängt med och kände inte till den än, men förhoppningen är att den efterfrågas mer och mer. Legitimationen kom 2019, så den är fortfarande ganska ny i tiden. I framtiden kommer dessutom hälso- och sjukvårdskuratorsutbildningen vara ett krav för att få legitimationen.
Upplever du att du har nytta av din utbildning i ditt arbete?
– Det är mycket att ta in och mycket som är nytt när man är ny på jobbet! Men jag har fått en stadigare grund att stå på tack vare utbildningen. I och med utbildningen specialiserar en sig inom det psykosociala arbetet, jag känner också till hälso- och sjukvårdslagstiftningen bättre nu och fick mycket erfarenheter från praktiken som jag har nytta av. Jag känner mig tryggare och mer rustad än vad jag tror jag hade gjort om jag fått jobb som kurator med enbart socionomutbildningen i ryggen.
Vad tycker du är det bästa med ditt yrke?
– Jobbet är utmanande och utvecklande och jag får använda mig själv och mina egna erfarenheter som verktyg. Jag trivs absolut bättre i behandlande profession än utredande. Det bästa är ändå att träffa och möta ungdomarna, att få stå bredvid dem jag möter, hålla i och stötta dem genom svåra och tuffa stunder.