Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skägg, skjorta och portfölj: En studie av hur pappor gestaltas i 30 stycken bilderböcker från 2000-talet.

Författare

  • Karin Nilsson

Summary, in Swedish

I min uppsats har jag valt att undersöka hur pappan gestaltas i några utvalda bilderböcker från 2000-talet. Jag ville även undersöka vad fadern gör tillsammans med barnet och vilka uppgifter han utför i hemmet samt
vilka attribut hos fadern som var särskilt återkommande. Ett noggrant urval utmynnade i 30 stycken böcker som sedan undersöktes och sammanställdes både kvalitativt och kvantitativt. I den tidigare forskningen har jag valt att ha med några artiklar och uppsatser som varit relevanta för ämnet och även påmint om mitt eget uppsatsämne. Den teoretiska ramen har varit böckerna Fatherhood av Ross D. Parke samt Men and masculinites: theory, research and social practice av Haywood & Chaill. Dessa resulterade i några kategorier vilket i stort fokuserade på pappors lek, att yngre pappor är mer närvarande än äldre samt att fäder tenderar att agera olika mot barnet beroende på vilket kön det har. Den kvantitativa undersökningen resulterade i fyra stycken diagram. Dessa är attribut och utseende, vad papporna gör, aktion och känslor samt leken. Sen går jag djupare kvalitativt in i fem bilderböcker. Dessa böcker var Händiga Hanna lagar bilen, Ingrid och pappa, Kenta och Barbisarna, Kjell och jag har ont i halsen, samt Lejon under sängen. Något som gjorde mig lite förvånad var att undersökningen resulterade i att ett så stort antal av papporna hade ansiktsbehåring. Jag anser att en stereotyp bild av pappan fortfarande lever kvar. Där han har skjorta, skägg, portfölj och ibland glasögon. Och i de flesta fall jobbar på kontor. Det finns flera andra ”pappatyper” som borde gestaltas i barnlitteraturen. Undersökningen visade leken var den aktivitet som pappan mest utförde tillsammans med barnet. Denna lek yttrade sig på lite olika sätt. Den kunde vara både aktiv och passiv. Utövande av sport var den vanligaste formen av lek som papporna utförde.

Publiceringsår

2009

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för kandidatexamen

Ämne

  • Languages and Literatures

Nyckelord

  • 2000-talet
  • bilderböcker
  • attribut
  • pappor
  • fäder
  • barnlitteratur

Handledare

  • Paul Tenngart