Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Förort i fokus - interventioner för miljoner : nordisk forskning om interventioner i "utsatta" bostadsområden : en kunskapsöversikt

Författare:
Publiceringsår: 2002
Språk: Svenska
Publikation/Tidskrift/Serie: Integrationsverkets rapportserie
Dokumenttyp: Rapport
Förlag: [Publisher information missing]

Sammanfattning

De utsatta bostadsområdena har under årens lopp varit föremål för ett varierande tvärvetenskapligt intresse med inriktning allt ifrån arkitektur, byggteknik och allmänna kommunikationer, till samhällsvetenskapliga studier av bostadspolitikens effekter: befolkningssammansättningar, demokrati, segregation, osv. Forskningsfältet är således i sig mångfasetterat och kan sägas spegla olika perspektiv på ett snabbt föränderligt politiskt och empiriskt fält. Under 1990-talet har en ökande efterfrågan på utvärderingssatser i takt med ett ökat antal statliga satsningar lett till att allt fler studier av interventioner i bostadsområden vuxit fram.Integrationsverket gav våren 2001 Socialhögskolan vid Lunds universitet i uppgift att skriva en kunskapsöversikt över forskning kring interventioner i utsatta bostadsområden i Sverige och övriga Norden på 1990-talet. Uppgiften bestod i att identifiera och kartlägga vad som är känt om insatser och utfall och att göra en begreppsutredning kring vad som avses med »utsatta stadsdelar«. Kunskapsöversikten, Förort i fokus - interventioner för miljoner, inriktas på publicerat forskningsmaterial och utesluter därmed bl.a. projekt- och verksamhetsrapporter författade av tjänstemän. Den begränsas huvudsakligen till forskning kring insatser i storstadsregionernas utsatta ytterstadsområden, framför allt kommunala insatser med stöd av statliga satsningar.Denna rapport ska ses som ett bidrag till en mer samlad bild av aktuell forskning kring området, framför allt genom att lyfta fram aktuella frågeställningar och erfarenheter som ett led i en pågående kunskapsutveckling.

Nyckelord

  • Social Work

Övriga

Published
  • ISSN: 1404-5370

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen