Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya medier, nya genrer? Dagboksbloggen ur ett genreperspektiv

Författare

  • Sanna Skärlund

Summary, in Swedish

I uppsatsen undersöks huruvida dagboksbloggar, bloggar som handlar om den skrivande själv och hans eller hennes vardagsliv, ska ses som en egen genre på Internet. Med utgångspunkt i en genomgång av olika nutida definitioner av genre samt textanalyser av tre dagboksbloggar diskuteras i uppsatsen dagboksbloggens genrestatus utifrån både inre kriterier (språkliga drag) och yttre kriterier (social praktik). Dessutom undersöks likheter och skillnader mellan dagboksbloggen och andra närliggande textsorter och förpackningsformat. Studien visar att dagboksbloggen innehåller drag från flera olika textsorter, bland annat fotoalbumet, det personliga brevet, chatt/SMS/e-post och reklam. De största likheterna uppvisar dock dagboksbloggen med den traditionella dagboken respektive den personliga hemsidan. Ifråga om dagboksbloggens genrestatus framkommer i uppsatsen att det tycks rimligt att betrakta textsorten som en genre utifrån inre, textbaserade, kriterier. Att fastställa dagboksbloggens genrestatus utifrån yttre, kontextbaserade, definitioner förefaller dock betydligt svårare. Hur sådana abstrakta definitioner på genretillhörighet utifrån social praktik ska appliceras på materialet visar sig nämligen vara långt ifrån självklart. Slutsatsen blir därför att det knappast går att ge något klart besked om huruvida dagboksbloggen ska ses som en genre eller inte utifrån yttre kriterier.

Publiceringsår

2011

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för magisterexamen (Ett år)

Ämne

  • Languages and Literatures

Nyckelord

  • textanalys
  • genreteori
  • genreanalys
  • bloggar

Handledare

  • Jan Svensson