Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Religion som ideologiskt styrmedel

Författare:
Redaktör:
  • Johan Modée
  • Hugo Strandberg
Publiceringsår: 2006
Språk: Engelska
Publikation/Tidskrift/Serie: Frihet och gränser. Filosofiska perspektiv på religionsfrihet och tolerans
Dokumenttyp: Del av eller Kapitel i bok
Förlag: Brutus Östlings Bokförlag Symposion

Sammanfattning

Hur går det till när en sekulär demokratisk stat, som den svenska, använder religion för samhällsekonomiska syften? En uttalad samhällsstrategi för att styra arbetsmarknaden är att främja jämställda, toleranta och demokratiska värderingar (den s.k. värdegrunden), eftersom dessa tänks bidra till att fler kvinnor och invandrare kommer ut på arbetsmarknaden. Dessa värderingar ges indirekt en religiös förankring genom fostran av barn i skola och förskola.

Men genom att religiösa berättelser och etiska förhållningssätt som inte främjar jämställdhet, tolerans och demokrati där förtigs, omtolkas eller förkastas som missuppfattningar av religion blir delar av religiösa traditioner osynliggjorda, omdefinierade eller bortdefinierade. Genom denna selektiva användning av religion kan den svenska staten sägas manipulera religiösa ideologier i sin styrning av arbetskraften.

Nyckelord

  • Religious Studies
  • värdegrund
  • religionsfrihet

Övriga

Published
  • ISBN: 9171397795

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen