Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Semantikens roll för svenskans genussystem: en studie om svenskans genustilldelning och genuskongruens

Författare

  • Sandy Åkerblom

Summary, in Swedish

Det huvudsakliga syftet är att pröva antagandet att svenskans genussytem är grundat på semantiska uppdelningar. Teorin utgår framför allt ifrån Greville Corbetts idéer om att alla genussystem har en semantisk kärna och dennes The Animacy Hierarchy och The Agreement Hierarchy står i fokus.
Materialet som undersöks utgörs till största delen av elva animata neuter men –is-avledningar, sex substantiv som betecknar en maskulin referent samt avledningar med suffix som kan dela ut på utralt och neutralt genus undersöks också.
Analysen består av fem delar: en kvantitativ undersökning av pronomenval för animata neutrer, en kvantitativ undersökning av animata neutrers predikativa kongruens, en kvantitativ undersökning av maskulin kongruens vid stark adjektivböjning, en kvalitativ undersökning av enligt vilka principer genus tilldelas med avledningar som kan få både utralt och neutralt genus, en kvalitativ undersökning av -is-avledningarnas genustilldelning och sist en kvalitativ undersökning om hur de animata neutrernas genustilldelning skulle kunna förklaras diakront.
Slutsatserna som kan dras av studien är att semantiken spelar en större roll för svenskans genussystem än vad som beskrivs i bl.a. SAG.

Publiceringsår

2012

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för magisterexamen (Ett år)

Ämne

  • Languages and Literatures

Nyckelord

  • grammatiskt genus
  • semantiskt genus
  • kongruens
  • genustilldelning
  • genussystem

Handledare

  • Gunlög Josefsson (professor)