Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Psykologiska kontrakt i handledning av doktorander

Författare:
  • Jitka Lindén
Redaktör:
  • Tomas Kroksmark
  • Karin Åberg
Publiceringsår: 2007
Språk: Svenska
Sidor: 319-335
Publikation/Tidskrift/Serie: Handledning i pedagogiskt arbete
Dokumenttyp: Del av eller Kapitel i bok
Förlag: Studentlitteratur AB

Sammanfattning

Kapitel belyser en särskild aspekt av handledningsverksamhet, de överenskommelser som görs mellan handledare och handledda och beskriver hur dessa handledningsöverenskommelser kan konstrueras som kontrakt mellan antingen rationella agenter, diskursiva kommunikationssystem eller moraliska subjekt. Det pekar på konsekvenser detta medför för utveckling av handledningskompetens.

Handledning i pedagogiska sammanhang har under senare år blivit en allt vanligare företeelse. Området är mångfasetterat och omspänner såväl handledning av elever, studenter och lärlingar i undervisning, utbildning och praktik som handledning av yrkesaktiva lärare i samtliga skolformer.För första gången samlas 21 av de främsta nordiska forskarna inom handledningsområdet i en gemensam antologi. Bidragen representerar olika sätt att uppfatta handledningsbegreppet och står för olika teoretiska antaganden och utgångspunkter. De beskriver handledning som involverar olika typer av handledare, till exempel specialpedagoger, akademiker från universitet och högskola samt externa handledarkonsulter. Olikheterna utgör bokens intellektuella styrka och utmaning. De olika kapitlen inspirerar var för sig och tillsammans till fortsatt dialog om handledningens möjligheter och gränser.Boken vänder sig till studenter, lärare och forskare med pedagogik och pedagogiskt arbete i fokus. Den vänder sig dessutom till alla som arbetar med handledning inom skola, utbildning och yrkesverksamhet.

Nyckelord

  • Psychology

Övriga

Published
  • ISBN: 978-91-44-02191-1

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen