Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Regional konsumtion i EU hindrar parallellimport från lågprisländer

Författare:
Publiceringsår: 1998
Språk: Svenska
Sidor: 31-58
Publikation/Tidskrift/Serie: Europarättslig tidskrift
Nummer: 1
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Europarättslig Tidskrift

Sammanfattning

I tidigare artiklar (Sverige – EEG och konkurrensen - SvJT 1974: s. 18-33) aktualiserades relationen mellan konkurrensrätt och immaterialrätt. Den regionala konsumtionsprincipen utvecklas under de kommande åren genom en omfattande rättspraxis. Däremot har det varit oklarare vad som gäller för produkter från omvärlden. Sätter de gemensamma reglerna en minimistandard för EU, som innebär att medlemsstaterna själva kan reglera internationella förhållandena eller ska den internationella konsumtionsprincipen regleras på ett för Europa enhetligt sätt?

Artikeln redogör för doktrin och nationell rättspraxis och den prövning som skett i EFTA-domstolen som EG-domstolen. Utfallet blev olika – trots att bägge domarna var och en på sitt sätt framstår som logiska och välunderbyggda. Målet är att belysa konsumtionsprincipen i ett globalt perspektiv sådan den nu utkristalliseras och diskutera dess effekter i gemenskapen, den nationella rättsordningen och för framtida industriellt skyddstänkande.

Nyckelord

  • Law
  • civilrätt: parallellimport
  • private law: parallel imports
  • internationell konsumtion av varumärkesskydd

Övriga

Published
  • ISSN: 1403-8722

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen