Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kartläggning av sand och naturgrus med hjälp av resistivitetsmätning på Själland, Danmark

Författare

  • Hanna Nilsson

Summary, in Swedish

Syftet med denna studie är att analysera resistivitetsdata från ett område i Hilleröd kommun och att kartlägga förekomsten av sand och grus. Naturgrus och sand är eftertraktade material inom anläggnings- och byggnadssektorn men fungerar också som bra grundvattenreservoarer. Region Hovedstaden i Danmark försöker hitta mäktiga lager av sand (0,6-2 mm) och naturgrus (2-20 mm) på Själland för utvinning. Studien är ett samarbete med konsultfirman COWI A/S och Lone Klinkby som arbetar som geofysiker där handleder arbetet. Undersökningen riktar in sig på ett område norr om Skævinge och är ca 2 km2 stort. I området har det utförts 12 profiler av resistivitetsmätning, som är en geofysisk mätmetod som mäter markens specifika elektriska motstånd. Mätningarna har tolkats och tvådimensionella modeller har formats i programmet RES2DINV. Dessa modeller har jämförts med brunnsarkiv från området och endimensionella profiler. De modellerade profilerna samt brunnsdata sattes samman på en karta i Qgis (geografisk informationssystem) för beskrivning av jordlagren. Geologin har blivit kartlagd i området och flera ytliga områden med högre resistiviteter har upptäckts. Dessa lager har tolkats som sand och grus, och sammanfaller med höjdområdena i området. Resultaten visar att det finns en potential för sand och grus i området. Detta innebär att kärnborrning rekommenderas för att styrka tolkningen.

Publiceringsår

2017

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Examensarbeten i geologi vid Lundsuniversitet

Dokumenttyp

Examensarbete för kandidatexamen

Ämne

  • Earth and Environmental Sciences

Nyckelord

  • Danmark
  • geologi
  • resistivitetsmätning
  • geofysik
  • naturgrus
  • kvartärgeologi

Report number

522

Handledare

  • Andreas Nilsson