Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Byggemenskaper i tidiga skeden

Private building groups in early stages

Författare

  • Klara Nordell
  • Margareta Bergmark

Summary, in Swedish

Sverige präglas idag av en låg nyproduktion av bostäder trots att det finns en ökande och stark efterfrågan. Bostadsmarknaden domineras till stor del av ett fåtal större kommersiella byggherrar och de producerade bostäderna är tämligen homogena.

Boverket konstaterar att det krävs nya sätt för att möta en ökande efterfrågan på variation från konsumenter på bostadsmarknaden. Under senare år har ett alternativt förfarande framträtt allt mer som går under namnet Byggemenskap. En byggemenskap definieras som en grupp människor som utifrån sina egna ambitioner tillsammans planerar, låter bygga och använder en byggnad. Byggemenskaper är en väletablerad organisationsform på den tyska bostadsmarknaden, men finns än så länge endast i en låg utsträckning i Sverige.

Syftet med examensarbetet är att identifiera och avhjälpa de svårigheter som
byggemenskaper möts av på den svenska bostadsmarknaden med fokus på
genomförandeprocessen i tidiga skeden. För att kunna besvara frågeställningarna har en kvalitativ studie tillämpats som metod vilken innefattar en litteraturstudie, enkätstudie samt en intervjustudie. Studien är avgränsad till att avse de tidiga skedena i processen för genomförandet med ett fokus på initiering, markåtkomst och finansiering.

Den framtagna enkäten skickades ut till Sveriges alla kommuner med ett syfte att göra en enklare kartläggning av kommunernas intresse för och arbete med
byggemenskaper. Det framgår att majoriteten av kommunerna känner till företeelsen byggemenskaper, men att det är få som har tagit aktiva ställningstaganden för att främja etablering av byggemenskaper inom kommunen. Intervjustudien genomfördes i form av semistrukturerade intervjuer, där fyra kommuner och fyra byggemenskaper intervjuades. Gemensamma utmaningar som identifieras är långa processer, finansieringssvårigheter, brist på kunskap om byggprocessen samt att gruppens medlemmar varierar under processen. Vidare framgår det att markåtkomsten främst har möjliggjorts genom direktanvisningar och att kommunerna har behövt en flexibel inställning till att processen har en annan form än i traditionella projekt. För att underlätta genomförandet för byggemenskaper i tidiga skeden har ett antal nyckelfaktorer identifierats, bland annat: att markanvisning sker på färdig detaljplan, att markanvisning föregås av en markreservation och att byggemenskapen guidas av en projektlots.
Slutligen kan det konstateras att genomförandet för byggemenskaper i tidiga skeden kräver ett stort engagemang från medlemmarna i byggemenskapen samt att
kommunen är positivt inställd och har möjlighet att vara flexibel i processen. Själva genomförandet för byggemenskaper är en komplex process som inte underlättas av dagens regler och rutiner. Däremot finns det drivkrafter som visar på ett ökat intresse för byggemenskaper som ett komplement på bostadsmarknaden i Sverige.

Publiceringsår

2020

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för Yrkesexamen (Avancerad nivå)

Ämne

  • Technology and Engineering

Nyckelord

  • Byggemenskaper
  • markexploatering
  • tidiga skeden
  • markanvisning
  • kommun
  • byggherre

Handledare

  • Klas Ernald Borges (Senior Lecturer)

Scientific presentation

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISRN/LUTVDG/TVLM 20/5449 SE