Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Review of André Swanström, Separatistledare i 1700-talets Österbotten

Författare

Summary, in Swedish

Swanströms doktorsavhandling undersöker fyra aspekter på den separatistiska rörelsen i Österbotten utifrån Catharina Asplund, Abraham Achrenius, Johan Bullich och Friedrich Basilier. Avsnitten präglas av personernas anknytning till maktperspektiv, apokalyptik och själavård, uppror och mental ohälsa, resp. ekonomiska svårigheter. Förf. har bearbetat obeaktat material och kombinerat det med välbekanta källor. Avhandlingen bär prägel av pionjärinsats. Bristande redovisning av det juridiska regelverket gör det ibland svårt att orientera sig, och för med sig oklarheter i definitionen av separatist och separatistledare. Bristerna har dock inte menligt inverkat på resultatet. Kritiken mot definitioner och representativitet kan därför inskränkas till att gälla avhandlingens huvudrubrik.

Publiceringsår

2004

Språk

Svenska

Sidor

180-187

Publikation/Tidskrift/Serie

Kyrkohistorisk årsskrift

Volym

2004

Dokumenttyp

Bokrecension

Förlag

Svenska kyrkohistoriska föreningen

Ämne

  • Religious Studies

Nyckelord

  • pietism
  • Finland

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0085-2619