Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

The Earth : climate and anthropogenic interactions in a long time perspective

Författare

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

Jorden är ett ytterst komplext och dynamiskt system. Livet har format planeten och utvecklats i takt med förändrade livsvillkor. Ekosystemen kontrolleras i hög grad av klimatet. Snabbt förändrade villkor innebär betydande påfrestningar för åtskilliga arter och ekosystem, inklusive planetens mest dominerande art, människan.



Avhandlingens huvudfokus är att undersöka samspelet mellan klimat och människan i ett långt tidsperspektiv, med det övergripande målet att lära av historien. Klimatförändringar, kolbalansen i vegetation och mark samt biologisk mångfald behandlas, med fokus på Holocen tid, dvs. sedan slutet av den senaste istiden.



Klimatförändringens inverkan på den biologiska mångfalden i Europa är redan uppenbar. Våren kommer allt tidigare för många arter, tre till fem dagar tidigare per decennium, och ett flertal arter har förflyttat sig norrut med flera mil per decennium. Men, förändringarna har varit mycket olika för olika arter, och dessa så kallade “mis-matches” kommer troligtvis bli ännu fler med fortsatta klimatförändringar.



Människans påverkan på växtlighetens och markens kolbalans under Holocen har uppskattats med en vegetationsmodell (LPJ-GUESS). Klimatet och atmosfärens ökade koldioxidhalt har enligt studien haft större positiv inverkan på denna kolbalans än utsläppen orsakade av ökad markanvändning. En slutsats är därför att människan troligen inte haft någon avgörande påverkan på klimatet eller kolbalansen under större delen av Holocen. Betydande oklarheter kvarstår dock: Klimatets effekt på vegetationen, utbredningen av mänsklighetens markanvändning i tid och rum samt jordbrukets långvariga inverkan på kolbalansen i marken.



En ny metodik har utvecklats för att med hjälp av pollenprover rekonstruera Holocen markanvändning, och med denna har den tidiga markanvändningen i nordvästra Europa rekonstruerats. Kolutsläppet orsakat av denna förindustriella markanvändning har därefter uppskattats till cirka en fjärdedel av kolet i vegetation och mark.



En ny kombination av ekosystemmodeller har utvecklats för att rekonstruera utbredningen av europeisk bison under Holocen. Metoden kan även användas för att förbättra uppskattningar av hotade arters tidigare utbredning samt bevarande.

Publiceringsår

2013

Språk

Engelska

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Förlag

Department of Physical Geography and Ecosystem Science, Lund University

Ämne

  • Physical Geography

Nyckelord

  • anthropogenic
  • climate change
  • land use
  • biodiversity
  • carbon
  • dynamic global vegetation model
  • Holocene
  • pre-industrial
  • pollen
  • bison

Status

Published

Handledare

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 978-91-85793-35-8

Försvarsdatum

23 maj 2013

Försvarstid

10:00

Försvarsplats

Pangea auditorium, Lund

Opponent

  • Richard Bradshaw (Professor)