Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

När anses en bioteknologisk uppfinning vara komplett och praktiskt användbar? - Del II (When does European patent law regard a biotechnological invention as complete and having an industrial application?)

Författare:
Publiceringsår: 2008
Språk: Svenska
Sidor: 339-387
Publikation/Tidskrift/Serie: NIR : Nordiskt immateriellt rättsskydd
Volym: 77
Nummer: 4
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Eddy AB

Sammanfattning

Denna artikel utgör den andra delen av två uppsatser som behandlar det patenträttsliga kravet att en patentsökt teknologi måste vara praktiskt användbar. Fokus ligger på gen- och proteinrelaterade uppfinningar. En tredje uppsats kommer att undersöka kravet på en tillräcklig beskrivning av dessa teknologier. Medan den första delen analyserade den US-amerikanska tolkningen av det särskilda ”utility”-kriteriet, granskar del II senare praxis från den Europeiska Patentmyndigheten rörande kravet på den ”industriella användbarheten”. Eftersom del I och II är direkt förknippade med varandra, följer den kommande undersökningen samma fokusering och struktur som skildrades i de inledande avsnitten i del I. Således börjar denna artikel med avsnitt 4. Här ges först en redogörelse för det patenträttsliga regelverket som måste beaktas i samband med bedömningen av kravet på den industriella användbarheten. Därefter granskas senare avgöranden av EPO:s tekniska besvärskammare. Denna analys torde sedan göra det möjligt att sammanfatta principerna som kan härledas av EPO:s rättspraxis. Det kommer även att beskrivas hur dessa principer numera påverkar nationella avgöranden. Detta ska utgöra underlag för att kunna jämföra och diskutera den aktuella utvecklingen i USA och Europa i avsnitt 5. Undersökningen avslutas med generella synpunkter i avsnitt 6.

Nyckelord

  • Law
  • civilrätt: immaterialrätt
  • private law: intellectual property law
  • Patent
  • bioteknologiska uppfinningar
  • proteiner
  • gener

Övriga

Published

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen