Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Inför promotionen

information till deltagare i doktorspromotionen

Inbjudan och anmälan

Inbjudan skickas ut till samtliga som har disputerat eller kommer disputera, sedan senaste promotionen. Inbjudan skickas via post i början av mars till adresser som finns registrerad i ladok. Instruktioner för anmälan till promotionen finns i i inbjudan. Önskar du uppdatera din adress ber vi dig vända dig till din fakultet.

Datum

Promotionen sker traditionellt sett den sista fredagen i maj, med obligatoriskt genrep på eftermiddagen dagen innan. Sista datum för disputation för att få delta i ceremonin är normalt sett tisdagen i promotionsveckan.

Deltagande

Samtliga som har försvarat en avhandling och fått sina kurser godkända de senaste två åren är välkomna att delta i promotionen. Inbjudan skickas per automatik till de som disputerat sedan föregående års promotion eller kommer disputera senast tisdagen i promotionsveckan. Disputerade tidigare år ombeds kontakta akademiintendenturen via mail för att säkerställa en inbjudan.

Doktorshatt

Samtliga doktorer vid

 • Teologiska fakulteten
 • Juridiska fakulteten
 • Medicinska fakulteten
 • Tekniska fakulteten
 • Konstnärliga fakulteten samt
 • ekonomie doktorer vid Ekonomihögskolan

som väljer att delta i ceremonin ska ha doktorshatt. Många väljer att låna en doktorshatt från sin handledare eller kollega, alternativt beställs de hos till exempel hattmakare Gun Petersson, 040-51 13 20 i god tid. Akademiintendenturen har inga hattar till utlåning.

Hatt avlämnas i universitetshuset veckan innan promotionen. Inlämningstider meddelas i inbjudan.

Lagerkrans

Samtliga doktorer vid

 • Humanistiska fakulteten
 • Samhällsvetenskapliga fakulteten
 • Naturvetenskapliga fakulteten samt
 • juris doktorer och filosofie doktorer vid Ekonomihögskolan

som väljer att delta i ceremonin ska ha lagerkrans. Instruktioner för kransbeställning skickas ut efter anmälan.Tillfälle att träffa kransbinderskan för att ta mått ges i april, exakt datum meddelas efter anmälan. Kransarna levereras direkt från kransbinderskan till Domkyrkan innan promotionen

Doktorsring

Att beställa en doktorsring är frivilligt, till ceremonin kan vilken ring som helst lämnas in. Doktorer som önskar en doktorsring kan beställa den hos Guldsmed Claes Paulsson, Guld och Silver, Lilla Fiskaregatan 4B, Lund tel. 046-12 71 20 alt. 0704-91 39 53, som gör ringarna till hedersdoktorerna.

Tekniska fakultetens promovendi beställer ring och hattmärke hos silversmed Birger Pellas, Adelgatan 15, Malmö, tel. 040-790 39, alt. 0739-86 37 37.

Ring avlämnas i Universitetshuset veckan innan promotionen, inlämningstider meddelas i inbjudan.

Diplom

Samtliga som deltar vid promotionen mottar ett doktorsdiplom, detta ombesörjer universitetet. Diplomen är inte ett examensbevis och ersätter inte det bevis för avlagd doktorsexamen som erhålls från fakulteten för tjänsteansökan med mera.

Klädsel vid ceremonin i Domkyrkan

De som deltar i processionen till Domkyrkan ska bära akademisk högtidsdräkt. Detta innebär frack med svart väst och vit fluga eller hellång svart klänning med täckta axlar, alternativt lång kjol och kavaj. Vita handskar används endast av marskalkar.

För gäster i kyrkan som ej deltar i processionen gäller klädsel: kavaj.

För genrepet till ceremonin finns ingen klädkod.

Kransflickor

För promovendi med döttrar i åldern 5–7 år finns möjligheten att lämna en intresseanmälan för kransflicka, vid anmälan. Söktrycket är högt och döttrar från kransfakulteterna, den ursprungliga Filosofiska fakulteten (Humanistiska, Samhällsvetenskapliga, Ekonomiska och Naturvetenskapliga) har företräde.

Av de inkomna namnen får nio plats (som representerar de nio muserna).

Lottning sker om det finns fler namn än platser.

Avgift

En promotionsavgift om 250 kr tas ut för de som väljer att delta i ceremonin.

Fotografering och filminspelning

Promotionen förevigas av särskilt anlitad fotograf genom filminspelning och fotografering. Bilderna och filmmaterialet kommer finnas för nedladdning efter promotionen. 

Möjligheten för gäster i Domkyrkan att fotografera under promotionen är väldigt begränsad. Samtliga gäster ombeds att sitta på sina platser under hela ceremonin.

Gäster

Promovendi är garanterade fyra biljetter till ceremonin i kyrkan och en respektive till middagen. Vid önskan om fler biljetter gör Akademiintendenturen sitt yttersta för att tillgodose allas önskningar. Biljetter beställs vid anmälningstillfället av promovendi.

Barn

Små barn bör inte tas med till kyrkan, stark kritik har framförts från åhörare i samband med tidigare promotion med anledning av att barn stört promotionsakten.

Promotionsmiddagen

Samtliga deltagare inbjuds att delta vid middagen, doktorer efter avlagda prov garanteras plats till en medföljande gäst. Middagen äger rum på Akademiska Föreningen med samling och drink kl. 18.30, till bords kl. 19.00. Middagen följs av dans med storbandsorkester. Kuvertpriset är 200 kr för promovendi och 650 kr för medföljande gäst.

Klädsel vid promotionsmiddagen

Högtidsdräkt, frack med vit väst och vit fluga eller långklänning.

 

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Akademiintendenturen

Carin Brenner, övermarskalk
Charlotta Sokulski Bateld,
biträdande övermarskalk
Annica Blomberg, biträdande övermarskalk
Maria Blad, kommunikatör

Telefon: 046-222 70 06

overmarskalk [at] rektor [dot] lu [dot] se
 

Besöksadress:
Universitetshuset, rum 205
Paradisgatan 2, Lund

Postadress:
Akademiintendenturen
Lunds universitet
Box 117, 221 00 Lund

Faktureringsadress:
Akademiintendenturen
Lunds universitet
Box 188, 221 00 Lund

 

kommande promotioner

 • 25 maj 2018
 • 24 maj 2019
 • 29 maj 2020
 • 28 maj 2021
 • 3 juni 2022

 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen