Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sett lite från ovan: Hallsberg Sveriges nya huvudstad - om satellitbilderna får bestämma

Kartbild Hallsberg
Hallsberg - Sveriges huvustad om satellitbilderna får bestämma....

Forskare i Lund har hittat ett nytt sätt att urskilja hur människor flyttar och vart. Istället för klumpig statistik från olika håll så ser man helt enkelt på satellitbilder hur befolkningen sprider sig över landet. Det här kan påverka politiken. Och ur ett rättviseperspektiv är faktiskt Hallsberg lämpligare som huvudstad än Stockholm…

För migrationsforskare, politiker och beslutsfattare är det viktigt att få svar på frågor om vem som flyttar och varför. Man har länge vetat att själva flyttavståndet avslöjar en hel del; flyttar man en kort sträcka handlar det ofta bara om byte av bostad medan den som flyttar längre nästan alltid gör det av arbetsrelaterade orsaker.  Med den kunskapen hade det varit naturligt för forskare att ta reda varför folk flyttar genom att mäta flyttavståndet. Fast hittills har mätmetoderna varit trubbiga och statistiken svår att sammanställa. Men nu har en grupp Lundaforskare börjat använda sig av satellitbilder med nattljus för perioden 1992-2014 att se var de faktiska befolkningscentra finns.

- Vi jämförde befintlig men svårtillgänglig statistik över var folk bor med nattljusbilder tagna med satellit och fick en nästan 100-procentig överensstämmelse, säger kulturgeografen Thomas Niedomysl. Det innebär att det blir mycket lättare att mäta hur långt folk flyttar och på så sätt förstå varför.

En exakt överblick över var folk bor skulle kunna ha betydelse för exempelvis en ny regionindelning eller var ett servicecentrum ska ligga så att det hamnar nära så många som möjligt.

Med det resonemanget, var skulle man då inrätta Sveriges huvudstad om den skulle ligga så nära så många svenskar som möjligt?

- I Hallsberg,om man bortser från hur transportsystemen ser ut idag. Det är enligt våra mätningar Sveriges mest centrala punkt om alla svenskar ska ha lika långt till den.

Vilken annan nytta har man av att veta exakt var tyngdpunkten i befolkningscentra finns?

- Särskilt användbara kan satellitbilderna bli för planering i regioner som sträcker sig över två länder, som exempelvis Öresundsregionen. När två länder är inblandade blir det ofta ännu klurigare att sammanställa statistik. Även i statistiksvaga länder som diktaturer eller utvecklingsländer kan satellitbilder vara till stor hjälp för planering.

- Metoden öppnar särskilt upp för jämförande globala studier något som är svårt med befintlig statistik som är insamlad med nationellt helt skilda administrativa indelningar och med olika tidsintervall.

- Eftersom vår data saknar administrativa gränser så kan vi på ett helt nytt sätt simulera olika regionindelningsprinciper.

 

 

Kontaktuppgifter: Thomas Niedomysl, thomas [dot] niedomysl [at] keg [dot] lu [dot] se (thomas[dot]niedomysl[at]keg[dot]lu[dot]se), 0725-107399, Ola Hall, ola [dot] hall [at] keg [dot] lu [dot] se (ola[dot]hall[at]keg[dot]lu[dot]se), 0733-747849

Fakta nattljusbilder:

Bustos, M., Hall, O., and Andersson, M. "Nighttime lights and population changes in Europe 1992–2012." Ambio (2015): 1-13.

Keola, S., Andersson, M., & Hall, O. (2015). Monitoring economic development from space: using nighttime light and land cover data to measure economic growth. World Development, 66, 322-334.

 

 

 

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.