Globala samarbeten
Lunds universitet samverkar och samarbetar med toppuniversitet världen över genom internationella nätverk, samarbetsprogram och plattformar. Här presenterar vi några av våra större, universitetsövergripande globala samarbeten.
Universitas 21 – U21
Universitas 21 är ett globalt nätverk som består av 27 forskningsintensiva, heltäckande och framstående universitet i 18 länder.
Nätverket syftar till att uppmuntra och underlätta rörlighet mellan medlemsuniversiteten samt skapa förutsättningar för samverkans- och utvecklingsprojekt inom utbildning, forskning och administration.
Nätverket underlättar också informationsutbyte, spridning av bästa praxis och expertkunskap.
Scholars at Risk – SAR
Lunds universitet arbetar för att kunna ta emot riskutsatta akademiker.
Sedan hösten 2014 är universitetet medlem i Scholars at Risk – ett nätverk med fler än 500 medlemmar i 42 länder, som arbetar för att stödja riskutsatta akademiker och främja akademisk frihet. Detta ligger helt i linje med universitetets värderingar om mänskliga rättigheter, respekt, tolerans och att vara en kritisk röst.
Vi har i egen regi anordnat seminarier om akademisk frihet och riskutsatta akademiker samt om Scholars at Risk. Vi deltar i nätverkets olika arrangemang såsom konferenser och mässaktiviteter både nationellt och internationellt.
Universitetet deltar också aktivt i det svenska SAR-nätverket och i dess styrgrupp.
Scholars at Risk-nätverkets webbplats
Mer om Scholars at Risk på Medarbetarwebben
Erasmus+ – utomeuropeisk mobilitet
Programmet utomeuropeisk mobilitet – International Credit Mobility – ger möjlighet till samarbeten och utbyten mellan Lunds universitet och så kallade partnerländer (länder utanför EU/EES som deltar i vissa delar av Erasmus+). Ett bilateralt avtal ligger till grund för utbyte för studenter och lärare, som i sin tur kan få stipendium när de åker på mobilitet.
Undervisande personal vid lärosäten får möjlighet att undervisa vid ett lärosäte i ett partnerland. Det är även möjligt att jobbskugga eller att genomföra andra former av kompetensutbyte för både undervisande och icke-undervisande personal.
Studerande på alla nivåer och doktorander kan studera eller praktisera mellan 2 och 12 månader i ett annat land. Även kort doktorandmobilitet (mellan 5 och 30 dagar) samt blandad mobilitet är möjligt.
Erasmus+ International Credit Mobility – utbyten.se
Linnaeus-Palme
Linnaeus-Palme är ett program som syftar till att etablera långsiktiga, ömsesidiga partnerskap med lärosäten i låg- och medelinkomstländer.
Genom detta program kan institutioner söka medel för exempelvis
- planeringsresor
- ömsesidiga utbyten för lärare och studenter
- språkutbildning
- workshoppar
- tematiska seminarier
- digitala initiativ och
- andra kapacitetsbyggande och partnerskapsstärkande aktiviteter.
Programmet finansieras av Sida och administreras av Universitets- och högskolerådet.
Linneaus-Palme partnerskap – utbyten.se
Minor Field Studies – MFS
Minor Field Studies (MFS) är ett SIDA-finansierat program som erbjuder studenter stipendium för fältarbete i ett utvecklingsland under minst åtta veckor. Fältarbetet ska syfta till att samla material till en uppsats eller ett examensarbete på kandidat-, magister- eller masterexamensnivå.
Minor Field Studies ger studenten praktisk erfarenhet från ett utvecklingsland och en förberedelse för att verka i globala sammanhang. Lärosätena får ett bredare internationellt nätverk och ökar därmed möjligheten att etablera och stärka internationella kontakter.
MFS – Minor Field Studies – studera.nu
Information om MFS-ansökan för Lunds universitets studenter
Kontaktinformation
Universitas 21
Isabelle Nilsson
isabelle [dot] nilsson [at] er [dot] lu [dot] se
Telefon:
+46 79 063 09 72
Scholars at Risk
Pär Svensson
Par [dot] Svensson [at] er [dot] lu [dot] se
Telefon:
+46 46 222 77 42
Erasmus+
(utomeuropeiskt samarbete)
Petra Moser-Nørgaard
petra [dot] moser-norgaard [at] er [dot] lu [dot] se
Telefon:
+46 46 222 47 53
Linnaeus-Palme
Henrik Hofvendahl
Henrik [dot] Hofvendahl [at] er [dot] lu [dot] se
Telefon:
+46 46 222 30 15
MFS
Hilda Fhager
mfs [at] er [dot] lu [dot] se
Telefon:
+46 46 222 01 37