Lästräffar och skrivträffar med Studieverkstaden

Varje termin arrangerar Studieverkstaden ett antal lästräffar och skrivträffar för universitetets studenter. Här kan du läsa mer om hur en träff går till, aktuella datum och hur du gör för att anmäla dig.

Två studenter som får handledning av en lärare. Foto: Johan Persson.
På Studieverkstadens träffar blir du del av en studiegemenskap och träffar andra studenter i samma situation. Foto: Johan Persson.

För handledning:
Boka handledning med Studieverkstaden

Besöksadress:
Genetikhuset, rum 219-222
Sölvegatan 29 B, Lund
Karta på google.se

Campus Helsingborg
Universitetsplatsen 2, Helsingborg
Karta på google.se

studieverkstad [at] stu [dot] lu [dot] se

Genvägar till sidans innehåll:

Lästräffar

Upplever du att läsandet känns utmanande, och du kanske inte vet hur du ska ta dig an all kurslitteratur som ska läsas? Då rekommenderar vi dig att delta i någon av våra lästräffar för att få verktyg för ditt läsande.

Vi erbjuder dig en arbetsplats, en gemenskap med andra studenter som läser sin kurslitteratur och språkpedagoger att fråga om råd kring akademiskt läsande.

Aktuella datum hösten 2022

Höstterminens lästräffar sker vid nedanstående datum och tider. Lästräffarna hålls på svenska men du är välkommen att ta med dig litteratur på det språk du läser.

• 4 oktober, kl. 13:00–16:00 (Genetikhuset i Lund)
  • 13 oktober, 14:00–17:00 (Campus Helsingborg)
  • 10 november, 09:00–12:00 (Genetikhuset i Lund)
  • 6 december, 16:00–19:00 (Genetikhuset i Lund)

Anmäl dig till en lästräff

Förberedelser och efterarbete

Ta med dig din aktuella kurslitteratur så sätter vi tillsammans konkreta mål för ditt läsande under träffen. Förbered dig genom att tänka igenom vad du vill uppnå med ditt deltagande. Eftersom ett syfte med lästräffen är att skapa en läsgemenskap är det viktigt att du deltar i hela lästräffen.

Lästräffen inleds med en kort genomgång av utmaningar i akademiskt läsande och tips om hur du kan utveckla ditt läsande. Därefter jobbar du med fokuserat läsande utifrån de konkreta mål du formulerat för din läsning. Lästräffen avslutas med reflektion och samtal om hur det gick med läsningen utifrån formulerade mål, och hur du kan arbeta vidare med din läsning efter träffen.

Skrivträffar

Upplever du att skrivandet känns utmanande, och kanske också ensamt? Då rekommenderar vi dig att delta i någon av våra skrivträffar där du kan få stöd i din skrivprocess.

Vi erbjuder dig en arbetsplats, en skrivargemenskap och språkpedagoger att fråga om råd.

Aktuella datum hösten 2022

Höstterminens skrivträffar sker vid nedanstående datum och tider. Skrivträffarna hålls på både svenska och engelska men du är välkommen oavsett vilket språk du skriver på.

På följande skrivträffar är det talade språket svenska:

• 18 oktober klockan 14.00-17.00 (Genetikhuset i Lund)
  • 23 november klockan 16.00-18.00 (via Zoom)
  • 14 december klockan 16.00-18.00 (via Zoom)

På följande skrivträffar är det talade språket engelska:

• 25 oktober klockan 14.00-17.00 (Genetikhuset i Lund)
  • 26 oktober klockan 14.00-17.00 (Campus Helsingborg)
  • 15 november klockan 14.00-17.00 (Genetikhuset i Lund)
  • 30 november klockan 16.00-18.00 (via Zoom)

Anmäl dig till en skrivträff

Förberedelser och efterarbete

Ta med dig en uppgift du skriver på (eller borde skriva på) till skrivträffen och få chansen att träffa andra i samma situation. Eftersom ett syfte med skrivträffen är att skapa en skrivargemenskap är det viktigt att du deltar under hela skrivträffen.

Så här anmäler du dig

Du anmäler dig till någon av våra skrivträffar eller lästräffar genom att skicka ett mejl till studieverkstad [at] stu [dot] lu [dot] se. I mejlet behöver du ange vilket eller vilka tillfällen din anmälan gäller.

Övrig information och eventuell länk skickas till dig via e-post efter att du gjort din anmälan.

Först till kvarn får en plats!

Universitetskurser i akademiskt skrivande

Universitetet har flexibla nätbaserade kurser i akademiskt skrivande i både svenska och engelska.

Särskilda kurser i språk och akademiskt skrivande