Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kurser och föreläsningar

På Studenthälsan erbjuder vi kurser för dig som student. Dessutom arrangerar vi lunchföreläsningar med olika teman relaterade till studenthälsa. Välkommen!

Genvägar till sidans innehåll:

Digitala lunchföreläsningar

Onsdagar klockan 12.15–13.00

Föreläsningarna hålls via Zoom och länk skickas till dig via e-post när du anmält dig. I slutet av augusti kommer du kunna anmäla dig till föreläsningarna. Men redan nu kan du läsa mer om höstens föreläsningar nedan.

1 september: Hållbar student – vad du behöver för att må bra under din studietid

Föreläsningen för dig som kanske är ny på universitetet eller som bara är sugen på att få de bästa tipsen kring att få en bra tillvaro i och utanför studierna ur ett livsstilsperspektiv.

8 september: Medkänsla – vad ska jag med det till?

Föreläsningen ger en snabb inblick i vad kursen Hantera självkritik i studier innehåller. Kursen funkar för dig som upplever prestationsångest, är hård mot dig själv genom en självkritisk röst.

15 september: Alkohol i studentlivet – att undvika negativa konsekvenser

Föreläsning om alkohol och studentlivet, innehåller tips om hur du kan minimera risker och se till att det är du som styr – inte alkoholen.

29 september: Studera på distans

Det är märkliga tider, särskilt för studenter. Stora krav ställs på oss när vi skall sköta studier på distans. Vi står inför nya utmaningar och tvingas till nya rutiner som kan vara alt annat än enkla att få till. Under denna föreläsning pratar vi om hur distansstudier kan påverka oss och hur vi kan förhålla oss och hantera denna situation på ett hållbart sätt.

6 oktober: Ensamhet

Ensamhet kan vara tungt att bära och svårt att prata om. Trots att det är så vanligt. Denna föreläsning är till för dig som vill veta mer om ensamhet och vad man kan göra för att hjälpa sig själv eller någon annan att hantera den.

13 oktober: Stress och studier

Föreläsning som lär dig förstå vad stress är, varför vi blir stressade och hur vi kan hantera det. En föreläsning för dig som känner att studietiden kan bli för mycket ibland och vill lära dig mer om hur du kan minska och förebygga stress i tillvaron.

20 oktober: Uppsats (Hållbar student)

Tips på hur du kan undvika de vanligaste psykologiska fallgroparna i ditt uppsatsskrivande.

27 oktober: Sömn – varför är det så viktigt?

Föreläsningen ger dig grundläggande sömnfakta och en kurators samlade erfarenhet av vilka fallgropar studenter ramlar i vad gäller just sömn. Naturligtvis bjuder föreläsningen på tips på hur du kan får en bra sömn.

3 november: Coping with stress (EN)

What stress is and strategies on how to handle it.

10 november: Motivation som student

Varför gör vi vissa saker som vi inte behöver, medan vi känner olust för sådant vi egentligen skulle behöva göra? I föreläsningen ska vi försöka reda ut vad motivation innebär och hur vi kan stärka den för att lyckas jobba bättre med det vi egentligen skulle vilja komma framåt med.

17 november: Get started! Why wait? How to avoid procrastination. (EN)

Do you find yourself putting off the inevitable? Have you ever finished a project just before the deadline? Do you tell yourself “I’ll start tomorrow?”.  Join us for an online lunch seminar where we will explore procrastination in the context of academic studies and talk about tips, tricks, and useful advice to help you beat procrastination.

24 november: Om att må dåligt

Vad är det egentligen som sker när vi upplever att vi mår dåligt. Vad sker i våra tankar och känslor och vad gör vi när vi mår dåligt? Vad säger forskningen om detta och vad är det som brukar underlätta?

1 december: Vad ska jag med dessa förbannade känslor till?!

Utforskning av våra känslor, deras funktion och hur vi kan nyttja dem till vår fördel. Utforskning av våra känslor, deras funktion och hur vi kan nyttja dem till vår fördel.

8 december: Feeling lonely (EN)

Most people feel lonely sometimes, for many different reasons. If loneliness is affecting your life, there are things you can try that may help. If you want to find out more about this, please join our lunch seminar.

15 december: Tankar – superkraft eller en känsla till ohälsa?

Tankar eller kognition är människans unika superkraft bland djurriket samtidigt som det är en primär källa till psykiska hälsa. Denna föreläsning erbjuder dig en inblick  i tankarnas värld och ger dig verktyg för att kunna tämja superkraften till din fördel.

Kurser hos Studenthälsan

Hantera självkritik i studier (stängd för anmälan VT21)

Det finns flera olika anledningar till att vara självkritisk som är kopplat till dåligt mående. En förhållningssätt för att bli mindre självkritisk och på så vis må bättre är att hantera självkritik i studier med compassion.

Compassion är en förmåga som innebär ”att vara uppmärksam på lidande och ha en motivation att försöka minska det, samt att vilja öka välmående”. Forskning har visat att odla en medkännande version av oss själva sänker nivån av självkritik. Den medkännande förmågan är medfödd men behöver tränas precis som vi tränar vår kropp. 

I kursen tränar vi medkänsla genom olika övningar. Syftet är att möta oss själva med en emotionell ton av värme, acceptans och omsorg när det är svårt och självkritiken slår till i universitetsstudierna.

Kursen ges via Zoom. Du kommer en vecka innan kursstart bjudas in till första kurstillfället där du får en länk samt arbetsmaterial till kurstillfälle 1. Kursen är omarbetad och anpassad till Zoom vilket innebär att det sker mer självstudier mellan kurstillfällena. Legitimering sker via Zoom vid första tillfället.

Deltagandet i gruppen är kostnadsfritt. Kursen kräver deltagande vid samtliga tillfällen.

Anmälan till kursen Hantera självkritik i studier är stängd för vårterminen 2021. Vi återkommer hösten 2021 med aktuella kursdatum och anmälningslänk.

Våga tala (stängd för anmälan VT21)

Känner du obehag, rädsla, skakar, darrar på rösten eller kanske oro långt i förväg när du ska tala inför grupper? Det kan vara när du ska hålla föredrag, redovisa grupparbeten eller vara aktiv vid seminarier som du upplever att du inte kan göra dig själv rättvisa. Du är inte ensam, så känner många studenter.

Kursen är till för dig som är student och vill komma till rätta med den här typen av problem. I "Våga tala" arbetar vi med att du får lära dig vad talängslan är, träna dig på att möta obehaget samt få fler strategier och verktyg att hantera din talängslan med.

Teori varvas med praktik och det blir en hel del övningar inför gruppen. Teori och hemuppgifter att lösa får du via Canvas och övningarna gör vi en klassrumsmiljö. Vi uppmanar dig som deltagare att vara med vid samtliga övningstillfällen eftersom övningarna i kursen innebär att ni är varandras publik och stöd. Gruppen består av max 15 deltagare. Varje kurstillfälle är 2 timmar och vi träffas under sammanlagt sex tillfällen.

Anmälan till kursen Våga tala är stängd för vårterminen 2021. Vi återkommer hösten 2021 med aktuella kursdatum och anmälningslänk.

Deltagandet i gruppen är kostnadsfritt.

Fler kurser och grupper

Studenthälsan erbjuder även flera andra kurser och grupper för dig som student. Under respektive webbsida kan du läsa mer om en viss problematik och vilket stöd du kan få.

Kontaktinformation

Studenthälsan har stängt 14 juni17 augusti.

Studenthälsan
Telefon:
046-222 43 77

Receptionens telefontider:

Måndag–onsdag och fredag 08.30–09.30
Torsdag 08.30–09.00

Med reservation för tillfälliga ändringar.

Besöksadress:
Sandgatan 3
Lund

Postadress:
Lunds universitet
Studenthälsan
Box 117
221 00 LUND

Se karta på google.se

För dig som pluggar på LTH eller medicinska fakulteten:

Förutom Studenthälsan kan du också vända dig till kuratorerna på LTH eller medicinska fakulteten.

Kontaktuppgifter till kuratorerna på LTH

Kontaktuppgifter till kuratorn på medicinska fakulteten

För dig som är doktorand:

Vänd dig till Företagshälsovården

För dig som är anställd, representant för en studentkår eller annan organisation:

Information om Studenthälsan - Medarbetarwebben.lu.se