Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kurser och föreläsningar

Studenthälsans kurser
Du kan gå ett antal kurser på Studenthälsan. Vissa kurser anordnar vi löpande varje termin, andra anordnar vi på begäran. Välkommen!

Kurser

Stresshanteringskurs baserad på ACT

Vår kurs riktar sig till dig som är student och upplever lindrig till måttlig stressproblematik. Kursen bygger på KBT och ACT. Kursen innebär att du får grundläggande kunskap om stress och strategier för att hantera stress i livet och i studierna.

Kursen ges vid tre tillfällen via Zoom. Du kommer inför kursstart bjudas in till första kurstillfället där du får en länk samt arbetsmaterial.

För dig som har eller har haft svårare stressproblematik och/eller utmattning rekommenderar vi att boka tid för individuellt stöd via vår webtidbok, eller alternativt att vända dig till din vårdcentral.

För dig som är intresserad av kursen kan vi rekommendera att göra testet nedan för att först få en bild av din stressnivå samt lite feedback på saker du kan pröva för att eventuellt minska stress och öka hanterbarhet.

Länk till livsstilsportalens stresstest

Länk till Zoom

Datum: Vi återkommer i höst 2020 för nya kursdatum.
Tid:
Plats: Kursen ges via Zoom
Deltagandet i gruppen är kostnadsfritt.

Kursen kräver deltagande vid samtliga tillfällen.

Det går inte längre att anmäla sig till kursen.

Klicka här för att avanmäla dig från kursen!

Hantera självkritik i studier med compassion

Compassion är en förmåga som innebär ”att vara uppmärksam på lidande och ha en motivation att försöka minska det, samt att vilja öka välmående”. Forskning har visat att odla en medkännande version av oss själva sänker nivån av självkritik. Den medkännande förmågan är medfödd men behöver tränas precis som vi tränar vår kropp. I kursen tränar vi medkänsla genom olika övningar. Syftet är att möta oss själva med en emotionell ton av värme, acceptans och omsorg när det är svårt och självkritiken slår till i universitetsstudierna.

Kursen ges via Zoom. Du kommer inför kursstart bjudas in till första kurstillfället där du får en länk samt arbetsmaterial till kurstillfälle 1. Kursen är omarbetad och anpassad till Zoom vilket innebär att det sker mer självstudier mellan kurstillfällena. Legitimiation sker via Zoom vid första tillfället.

Länk till Zoom

Datum: Vi återkommer i höst 2020 för nya kursdatum.
Tid:
Plats: Kursen ges via Zoom
Deltagandet i gruppen är kostnadsfritt.

Kursen kräver deltagande vid samtliga tillfällen.

Det går ej att anmäla sig till kursen längre.

Klicka här för att avanmäla dig från kursen!

Vägen tillbaka

Gruppen ”Vägen tillbaka” är till för dig som är, nyligen har varit, eller kanske är på väg att bli sjukskriven för utmattning/depression under studietiden. Syftet med gruppen är att få stöd i att komma tillbaka i studier.
Gruppen kommer att träffas varje vecka, måndagar. Inför eventuellt deltagande i gruppen kommer du först att bli uppringd och därefter bokas in för ett bedömningssamtal.
För intresseanmälan, fyll i formuläret med dina uppgifter så kontaktar vi dig.
I slutet av augusti 2020 kan du anmäla dig igen till gruppen, kommer då en länk för anmälan.

Här kan du läsa mer om kursen i ett pdf-dokument (PDF 164 kB)

Se gärna vår föreläsning om utmattning - klicka här för att titta på filmen

Vi har fortlöpande intag till gruppen vilket innebär att du som student kan hamna i kö och börjar när det blir en plats ledig.

Datum: Måndagar
Tid: 09.00--10.00
Plats: Studenthälsans lokaler i Lund
Deltagandet i gruppen är kostnadsfritt.

Våga tala

Känner du obehag, rädsla, skakar, darrar på rösten eller kanske oro långt i förväg när du ska tala inför grupper. Det kan vara när du ska hålla föredrag, redovisa grupparbeten eller vara aktiv vid seminarier som du upplever att du inte kan göra dig själv rättvisa. Du är inte ensam, så känner många studenter

Kursen är till för dig som är student och vill komma till rätta med den här typen av problem. I "Våga tala" arbetar vi med att du får lära dig vad talängslan är, träna dig på att möta obehaget samt få fler strategier och verktyg att hantera din talängslan med.
Teori och praktik varvas, det blir en hel del övningar inför gruppen. Det är ett krav att du är med vid så många av de sex tillfällena som möjligt eftersom övningarna i kursen innebär att ni är varandras publik och stöd. Gruppen består av max 16 deltagare. Varje kurstillfälle är 2,5 timme och vi träffas under sammanlagt sex tillfällen.

Datum: Vi återkommer i höst 2020 för nya kursdatum.
Tid:
Plats: Studenthälsans lokaler i Lund
Deltagandet i gruppen är kostnadsfritt.

Prokrastineringsgrupp

Prokrastineringsgruppen är till för dig som har svårt att organisera studierna eller som upprepat skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att minska prokrastinering och att komma igång med studierna.

Gruppen kommer att träffas varje vecka i Studenthälsans lokaler, måndagar kl 15.15--16.45. Deltagandet i gruppen är kostnadsfritt.

I slutet av augusti 2020 kan du anmäla dig igen till gruppen.
Studenthälsan har fortlöpande intag till gruppen vilket innebär att du som student kan hamna i kö och börjar när det blir en plats ledig. Så först till kvarn!

Ser gärna vår föreläsning om prokrastinering.

Prokrastineringsfilm (Youtube)

Är du intresserad av att maximera alkoholens positiva effekter och minimera de negativa konsekvenserna?

Studenthälsan erbjuder kursen ASTP – Alcohol Skill Training Program. Den löper vid två tillfällen ca 60-90 minuter per gång. Vi kan erbjuda den enskilt för studenter, men även i grupp.
Kursen innehåller fakta om alkohol, förväntningar på alkohol och den kognitiva komponenten. Del 2 är till viss del uppföljning av det man lärt sig i del 1 samt olika tekniker.
Vill du gå kursen individuellt ska du boka en informationstid på Studenthälsan. Du behöver göra en skattning med AUDIT hos den du möter för att se om du är lämplig för kursen utöver sedvanlig kartläggning i ett informationssamtal.
Är du engagerad i en kår eller nation och vill ta del av kursen i gruppformat, kontakta Studenthälsans reception.

Är du en student som har eller har haft en förälder med riskbruk av alkohol?

Programmet ICAIP - Individual Coping and Alcohol Intervention Program ger dig förståelse för hur det är att växa upp i en sådan familj och hur den upplevelsen präglar dig som student. I programmet ingår även ASTP – Alcohol Skill Traning Program där du får lära dig att du kan dricka alkohol på ett sätt som inte skadar dig, ifall du är orolig för din alkoholkonsumtion. Naturligtvis kan du som inte dricker alkohol ta del av programmet ICAIP.
Programmet ICAIP är 2 sessioner á 2 timmar, paus 10 min/tillfälle. Det är ca 3-4 veckor mellan tillfällena. Du får bland annat kunskap om beroende och uppväxt i missbruksmiljö, copingstrategier och hemuppgifter att göra.

För intresseanmälan, fyll i formuläret med dina uppgifter så kontaktar vi dig.

I slutet av augusti 2020 kan du anmäla dig igen till gruppen, kommer då e-postadress för anmälan.


 

 

Sidansvarig:

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen