Kurser och föreläsningar

Studenthälsans kurser

Du kan gå ett antal kurser på Studenthälsan. Vissa kurser anordnar vi löpande varje termin, andra anordnar vi på begäran. Välkommen!

Kurser

Hantera självkritik i studier med compassion

Compassion är en förmåga som innebär ”att vara uppmärksam på lidande och ha en motivation att försöka minska det, samt att vilja öka välmående”. Forskning har visat att odla en medkännande version av oss själva sänker nivån av självkritik. Den medkännande förmågan är medfödd men behöver tränas precis som vi tränar vår kropp. I kursen tränar vi medkänsla genom olika övningar. Syftet är att möta oss själva med en emotionell ton av värme, acceptans och omsorg när det är svårt och självkritiken slår till i universitetsstudierna.

Kursen ges via Zoom. Du kommer en vecka innan kursstart bjudas in till första kurstillfället där du får en länk samt arbetsmaterial till kurstillfälle 1. Kursen är omarbetad och anpassad till Zoom vilket innebär att det sker mer självstudier mellan kurstillfällena. Legitimation sker via Zoom vid första tillfället.

Länk till Zoom

Datum: 9/4, 16/4, 23/4, 30/4, 7/5
Tid: Fredagar kl 09.00--11.00
Plats: Kursen ges via Zoom
Deltagandet i gruppen är kostnadsfritt.

Kursen kräver deltagande vid samtliga tillfällen.

Klicka här för att anmäla dig till kursen!

Sista anmälningsdag är 24/3.

Klicka här för att avanmäla dig från kursen!

Vägen tillbaka

Gruppen ”Vägen tillbaka” är till för dig som är, nyligen har varit, eller kanske är på väg att bli sjukskriven för utmattning/depression under studietiden. Syftet med gruppen är att få stöd i att komma tillbaka i studier.

Gruppen kommer att träffas varje vecka, måndagar. Inför eventuellt deltagande i gruppen kommer du först att bli uppringd och därefter bokas in för ett bedömningssamtal.

För intresseanmälan, fyll i formuläret med dina uppgifter så kontaktar vi dig.

Gör en intresseanmälan

Läs mer om kursen Vägen tillbaka (PDF, 164 kB, ny flik)

Se filmen med vår föreläsning om utmattning

Vi har fortlöpande intag till gruppen vilket innebär att du som student kan hamna i kö och börjar när det blir en plats ledig.

Datum: Måndagar
Tid: 09.00--10.00
Plats: Studenthälsans lokaler i Lund
Deltagandet i gruppen är kostnadsfritt.

Prokrastineringsgrupp

Prokrastineringsgruppen är till för dig som har svårt att organisera studierna eller som upprepat skjuter upp pluggandet. Syftet med gruppen är att med stöd av varandra arbeta för att minska prokrastinering och att komma igång med studierna.

Gruppen kommer att träffas varje vecka i Studenthälsans lokaler, måndagar kl 15.15--16.45. Deltagandet i gruppen är kostnadsfritt.

För mer information eller anmälan mejla Simon Åkerlund.
Mejladress: simon [dot] akerlund [at] stu [dot] lu [dot] se
Studenthälsan har fortlöpande intag till gruppen vilket innebär att du som student kan hamna i kö och börjar när det blir en plats ledig. Så först till kvarn!

Ser gärna vår föreläsning om prokrastinering.

Prokrastineringsfilm (Youtube)

Är du intresserad av att maximera alkoholens positiva effekter och minimera de negativa konsekvenserna?

Studenthälsan erbjuder kursen ASTP – Alcohol Skill Training Program. Den löper vid två tillfällen ca 60-90 minuter per gång. Vi kan erbjuda den enskilt för studenter, men även i grupp.

Kursen innehåller fakta om alkohol, förväntningar på alkohol och den kognitiva komponenten. Del 2 är till viss del uppföljning av det man lärt sig i del 1 samt olika tekniker.

Vill du gå kursen individuellt ska du boka en informationstid på Studenthälsan. Du behöver göra en skattning med AUDIT hos den du möter för att se om du är lämplig för kursen utöver sedvanlig kartläggning i ett informationssamtal.

Är du engagerad i en kår eller nation och vill ta del av kursen i gruppformat, kontakta Studenthälsans reception eller fyll i ett kontaktformulär som du hittar på Medarbetarwebben.

Är du en student som har eller har haft en förälder med riskbruk av alkohol?

Programmet ICAIP - Individual Coping and Alcohol Intervention Program ger dig förståelse för hur det är att växa upp i en sådan familj och hur den upplevelsen präglar dig som student. I programmet ingår även ASTP – Alcohol Skill Traning Program där du får lära dig att du kan dricka alkohol på ett sätt som inte skadar dig, ifall du är orolig för din alkoholkonsumtion. Naturligtvis kan du som inte dricker alkohol ta del av programmet ICAIP.

Programmet ICAIP är 2 sessioner á 2 timmar, paus 10 min/tillfälle. Det är ca 3-4 veckor mellan tillfällena. Du får bland annat kunskap om beroende och uppväxt i missbruksmiljö, copingstrategier och hemuppgifter att göra. Programmet genomförs enskilt med en behandlare.

För intresseanmälan, fyll i formuläret med dina uppgifter så kontaktar vi dig.

Gör en intresseanmälan till programmet ICAIP