Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

200 miljoner till bättre diabetesbehandling och maxad nytta av havre

Stiftelsen för strategisk forskning anslår 100 miljoner kronor vardera till två forskningsprojekt vid Lunds universitet. Det handlar om biomarkörer för diabetes och hur vi ska maxa nyttan med havre.

100 miljoner för att maxa nyttan av havre
Ett nytt industriellt forskningscentrum ska maxa nyttan med havre. Leif Bülow, professor i tillämpad biokemi vid LTH, Lunds universitet blir samordnare.

Målsättningen är att utveckla nya havrebaserade, hälsosamma produkter. Sådana produkter bedöms bli eftertraktade i en tid då allt fler söker sig till vegetabiliska och funktionella livsmedel.

Ett ytterligare argument för satsningen är att havre lämpar sig att odla i Sverige.

- Havre är en av få grödor som Sverige kan konkurrera med internationellt, vårt klimat och våra jordar är perfekta för havre medan nästan allt annat är hårt utsatt av vårt klimat, säger Leif Bülow till Dagens Nyheter.

I projektet ingår även SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), Lantmännen, Oatly och Swedish Fiber.
 

100 miljoner till bättre diabetesbehandlingar
En halv miljard människor är i dag drabbade av diabetes. Sjukvården saknar bra sätt att förutspå och förhindra nyinsjuknande i diabetes och dagens behandlingar är inte tillräckliga.

Målsättning är att kunna förutse vem som befinner sig i riskzonen och med nya metoder kunna bedöma vilken som är den bästa behandlingen och på så sätt förhindra sjukdomsutveckling. Detta ska ske genom att ta fram en ny klassificering av diabetessjukdomarna och identifiera markörer som kan utgöra grund för nya behandlingsstrategier.

Projektet löper över åtta år och omfattar hela kedjan från grundforskning till kliniska prövningar och sker i samarbete med Region Skåne och företrädare för industin; Follicum AB, Pfizer, Johnson & Johnson Innovation och Novo nordisk.

- Mycket glädjande besked och en fantastisk möjlighet att förverkliga vår vision att kunna erbjuda effektivare behandlingar till diabetespatienter. Jag kan inte tänka mig bättre miljö och samarbetspartners för genomförandet av detta projekt, säger professor Maria Gomez som leder projektet från Lunds universitets Diabetescentrum.
 
Läs mer om forskningsprojektet på Diabetesportalen

Läs mer på hemsidan för Stiftelsen för strategisk forskning

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.