Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Asteroidnedslag på Jorden är slumpmässiga

Vi kan inte beräkna när nedslag på Jorden kommer att äga rum utifrån ett givet tidsintervall. Asteroider slår nämligen ner på Jorden helt slumpmässigt. Det visar forskare från Lunds universitet och ETH Zürich i en helt ny studie. Intresset för att beräkna tiden beror bland annat på att nedslag kan leda till massutdöenden på vår planet.
Asteroider
Asteroider

Under flera decennier har forskare debatterat tidsintervaller, eller periodicitet, av stora asteroidnedslag mot Jorden, och deras samband med massutdöenden på vår planet. En studie från 2015 föreslår en periodicitet på 26 miljoner år. En förklaring till den påstådda periodiciteten är en "följeslagarstjärna" till solen, som kallas Nemesis. Nemesis föreslogs närma sig solen med en periodicitet av 26 miljoner år, och därmed orsaka ett ökat inflöde av asteroider till Jorden.

- I vår studie kan vi se att asteroider inte träffar Jorden med ett periodiskt intervall på 26 miljoner år, eller någon period alls för den delen, säger Sanna Alwmark, geolog vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.

Forskarna har i denna studie använt sig av en statistisk analysmetod baserad på en databas av nedslagskratrar med precisa åldrar, där kratrarna på Jorden har bildats de senaste 500 miljoner åren. Metoden gör det möjligt att se om nedslag på Jorden sker med ett visst tidsintervall, eller om nedslagen är slumpmässiga.

- Vår studie visar också att resultaten av studien från 2015 grundar sig i att man använt nedslagskratrar där åldern inte har uppmätts precist nog. Nemesis, stjärnan bakom teorin, har heller aldrig hittats, säger Sanna Alwmark.

Det som kan ha lett till de tidigare antagandena är förekomsten av så kallade klustrade, sammanslagna, nedslag som bildar nedslagskratrar med nästan samma ålder. En del av dessa kratrar kan dock ha bildats samtidigt, till exempel genom att asteroider med månar slagit ner på Jorden.

- Nästa stora nedslag, och kanske massutdöende ska enligt Nemesis-teorin inträffa om tio miljoner år, men om vi utgår från asteroidnedslag så är det inte särskilt troligt att det kommer att bli så, säger Sanna Alwmark.

Den aktuella studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-19
Himlens stjärnor leder nattens djur
Himlens stjärnor leder nattens djur
2018-02-19
Nytt studieverktyg inom evidensbaserad hälso- och sjukvård för läkarstudenter i Lund
Nytt studieverktyg inom evidensbaserad hälso- och sjukvård för läkarstudenter i Lund
2018-02-18
Projektet – en illusion av handlingskraft
Projektet – en illusion av handlingskraft
2018-02-16
Chefekonom Annika Winsth och professor Dorothy Leidner Ekonomihögskolans nya hedersdoktorer
Chefekonom Annika Winsth och professor Dorothy Leidner Ekonomihögskolans nya hedersdoktorer
2018-02-16
Lyckad fortsättning på arbete med barns rättigheter
Lyckad fortsättning på arbete med barns rättigheter

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen