Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Avfall blir råvara i miljövänlig process

Värdefulla ämnen kan utvinnas ur restprodukter från jord- och skogsbruk. Med grön kemi får produktionen liten miljöpåverkan. Detta visar forskare från bland annat Lunds universitet inom det tvärvetenskapliga projektet SuReTech.
Björk
Ur björkbark kan man utvinna ämnet betulin. Fotograf: Emil Byström

När man framställer livsmedel och andra produkter, exempelvis pappersmassa, blir det ofta rester kvar. I dessa rester gömmer det sig dock en hel del användbara ämnen. Inom forskningsprojektet SuReTech studerar forskarna miljövänliga metoder för att utvinna de här ämnena.

– Forskningen inom SuReTech går hela vägen från grundforskning till fallstudier och samarbete med industri, säger Charlotta Turner, koordinator för SuReTech och kemiforskare vid Lunds universitet.

I en artikel som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Cleaner Production beskriver forskarna inom SuReTech metoder för att ta tillvara ämnen från lökskal och björkbark. I björkbark finns ämnet betulin som bland annat används i kosmetika, och i lökskalen finns den kraftfulla antioxidanten quercetin som används för att öka hållbarheten på olika produkter. Inga miljöskadliga kemikalier används i den återvinningsprocess, som forskarna utvecklat. Därför kan lökskalen och björkbarken gå vidare till energiproduktion och jordförbättring efter att ämnena utvunnits. 

Forskarna inom SuReTech kommer från flera olika forskningsområden vilket gör att de kan belysa processen ur olika aspekter. I artikeln knyter man samman socioekonomi, kemi, bioteknik och livscykelanalys, det vill säga analys av miljöpåverkan.

– En tvärvetenskaplig artikel som denna är inte alls lätt att skriva. Jag tror att vi är unikt tidiga i att lyckas med detta, säger Charlotta Turner.

Den 11–12 december anordnas en konferens av forskningsplattformen LU Biofuels i samarbete med de båda strategiska forskningsprojekten SuReTech och BioForm på Palaestra i Lund. Vid konferensen kommer forskarna bland annat att träffa aktörer från industri och kommun.

Charlotta Turner berättar också kortfattat om sin forskning i den tionde luckan i Lunds universitets adventskalender. Kalendern finns att se på www.lu.se/adventskalender.

                          

Projektet SuReTech, Sustainable Resource Technology, är finansierat av Formas.

 

Charlotta Turners egen hemsida: www.kilu.lu.se/cas/staff/professors/turner

SuReTech: www.suretech.lu.se

Hemsida för konferensen den 11–12 december: www.biotek.lu.se/index.php?id=86021

LU Biofuels: www.lubiofuels.org

Artikeln i J. Cleaner Production finns som "open access" på: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652613003843

 

Emelie Hilner

Kategorier

Senaste nyheter

2019-02-20

Forskaren: ”Max IV och ESS kräver prioriteringar”

Forskaren: ”Max IV och ESS kräver prioriteringar”
2019-02-19

Ny forskning på extremväder

Ny forskning på extremväder
2019-02-18

Hejaklacksprofil med IT-intresse

Hejaklacksprofil med IT-intresse
2019-02-18

Så överlever du avhandlingsarbetet

Så överlever du avhandlingsarbetet
2019-02-18

Institutioner väljer hållbar mat – kött blir specialkost

Institutioner väljer hållbar mat – kött blir specialkost

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen