Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Färre lymfkörteloperationer vid bröstcancer med nya beräkningsmodeller

Forskare vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus har i nyligen publicerade studier tagit fram beräkningsmodeller för bättre anpassad behandling av lymfkörtlar hos bröstcancerpatienter. De senaste resultaten som nu publicerats i Clinical Cancer Research och BMC Cancer visar att upp till var tredje operation skulle kunna avvaras. Studierna är resultatet av tvärprofessionellt samarbete över flera fakulteter.
bild på armhåla/bröstcancer
Bildkälla: Mostphotos

Bröstcancer är kvinnans vanligaste tumörsjukdom och i Sverige beräknas var åttonde kvinna att drabbas av sjukdomen under sin livstid.

– Det är välkänt att kunskap om spridning av bröstcancer till armhålans lymfkörtlar ger viktig information om sjukdomens förlopp och lymfkörtlarna opereras rutinmässigt ut för undersökning. Hos cirka 70 procent av patienterna finner man friska lymfkörtlar och operationen skulle kunna undvikas om lymfkörtlarna istället kan bedömas utan kirurgi, säger Lisa Rydén professor i kirurgi med fokus på bröstcancer vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Genetiska uttryck från drygt 3 000 brösttumörer från patienter som inkluderats i den prospektiva Scan-B studien har studerats tillsammans med andra tumör- och patientrelaterade faktorer avseende sambandet med sjukdomsspridning till lymfkörtlarna. Resultaten publicerades i Clinical Cancer Research och visade att tumörens storlek och invasion av cancerceller i kärl var väsentliga faktorer för att förutsäga sjukdomsspridningen.

Hos patienter med hormonellt beroende brösttumörer (cirka 80 procent av all bröstcancer) kunde en framtagen beräkningsmodell, baserade på tumörens genetiska profil och rutinmässigt insamlade uppgifter om tumöregenskaper, identifiera 6-7 procent fler kvinnor med friska lymfkörtlar än andra modeller.

Antalet lymfkörteloperationer skulle i denna patientgrupp därmed kunna reduceras med upp till 30 procent om modellen användes för att förutsäga sjukdomsspridning till lymfkörtlarna, menar artikelförfattarna.

Genom artificiellt neuralt nätverk har tre beräkningsmodeller tagits fram i en separat studie som publicerats i BMC Cancer; en för att identifiera friska lymfkörtlar (där diagnostisk kirurgi potentiellt kan avvaras), en för begränsad sjukdom i lymfkörtlarna (där uttag av ett fåtal diagnostiska lymfkörtlar är tillräcklig) och en för utbredd lymfkörtelsjuklighet med indikation för mer omfattande kirurgi eller primär onkologisk behandling med kemoterapi. Även denna studie visade att beräkningsmodellen för friska lymfkörtlar hade kunnat reducera antalet kirurgiska ingrepp med 30 procent.

– Resultaten indikerar att mer individanpassad behandling kan vara ett steg närmare genom att använda beräkningsmodellerna som beslutsstöd. För att säkerställa resultaten för användning i klinisk rutin behövs fortsatta studier i andra patientmaterial för att kunna bekräfta modellernas tillförlitlighet och precision och oberoende utvärdera våra resultat, säger Lisa Rydén.

FAKTA

Olika typer av bröstcancer: Det finns olika typer av bröstcancer. Luminalcancer, som är beroende av könshormoner som östrogen och progesteron för att växa, är den vanligaste formen. Åtta av tio bröstcancertumörer är luminala.  Andra typer är HER2-positiv bröstcancer (cancercellerna har extra mycket av proteinet HER2, som främjar tumörtillväxten) och trippelnegativ bröstcancer (tumören växer oberoende av östrogen, progesteron eller HER2). Källa: 1177 Vårdguiden
Operation vid bröstcancer: Behandling av bröstcancer börjar ofta med en operation. De flesta kan själva välja om hela bröstet eller bara en del av bröstet ska tas bort. Ofta behöver man bli opererad även i armhålan. Källa 1177 Vårdguiden

Olle Dahlbäck

Kategorier

bild på Lisa Rydén
Lisa Rydén professor i kirurgi med fokus på bröstcancer vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Publikationer och kortfakta om studierna

Artificial Neural Network Models to Predict Nodal Status in Clinically Node-Negative Breast Cancer"
Dihge, L., M. Ohlsson, P. Eden, P. O. Bendahl, and L. Ryden.
BMC Cancer 19, no. 1 (Jun 21 2019): 610. http://dx.doi.org/10.1186/s12885-019-5827-6

Ämne: Cancerforskning; bröstcancer/lymfkörtelspridning/individanpassad kirurgi/maskininlärning:
Klinisk forskning
Studiedesign: Kvantitativ studie, tillämpad forskning, statistiska samband
Observationsstudie: Retrospektiv, kohortstudie
Antal grupper i studien: 3
Antal patienter i studien: 800
Patientgrupp/er:

  • Grupp 1: Bröstcancerpatienter med friska lymfkörtlar jämförs med de med sjukdom i lymfkörtlarna
  • Grupp 2: Bröstcancerpatienter med begränsad sjukdom i lymfkörtlar jämförs med de med friska lymfkörtlar
  • Grupp 3: Bröstcancerpatienter med utbredd sjukdom i lymfkörtlar jämförs med de som har friska eller enbart begränsad sjukdom i lymfkörtlar

 

Prediction of Lymph Node Metastasis in Breast Cancer by Gene Expression and Clinicopathological Models: Development and Validation within a Population Based Cohort
Dihge, L., J. Vallon-Christersson, C. Hegardt, L. H. Saal, J. Hakkinen, C. Larsson, A. Ehinger, N. Loman, M. Malmberg, P. O. Bendahl, A. Borg, J. Staaf, and L. Ryden.
Clin Cancer Res (Jul 24 2019). DOI: 10.1158/1078-0432.CCR-19-0075

Ämne Cancerforskning; bröstcancer/lymfkörtelspridning/individanpassad kirurgi.
Klinisk forskning
Studiedesign: Kvantitativ studie, tillämpad forskning, registerbaserad studie, statistiska samband
Observationsstudie: Retrospektiv, kohortstudie
Antal grupper i studien: 4 grupper x 3 utvärderingsmodeller
Antal patienter i studien: 3023
Patientgrupp/er: Fyra evalueringsgrupper (helgrupp samt subgrupper av bröstcancer) utvärderas av tre prediktionsmodeller:

  • Grupp 1: Bröstcancerpatienter (helgrupp) med friska lymfkörtlar jämförs med de med sjukdom i lymfkörtlarna. Tre prediktionsmodeller används
  • Grupp 2: Bröstcancerpatienter med hormonkänslig sjukdom med friska lymfkörtlar jämförs med de med sjukdom i lymfkörtlarna. Tre prediktionsmodeller används
  • Grupp 3: Bröstcancerpatienter med HER2-positiv bröstcancer friska lymfkörtlar jämförs med de med sjukdom i lymfkörtlarna. Tre prediktionsmodeller används
  • Grupp 4: Bröstcancerpatienter med trippelnegativ bröstcancer friska lymfkörtlar jämförs med de med sjukdom i lymfkörtlarna. Tre prediktionsmodeller används

Senaste nyheter

2019-10-14

Lundaekonom om Ekonomipristagarna: ”Ingen tvekan om att Esther Duflo förtjänar priset”

Lundaekonom om Ekonomipristagarna: ”Ingen tvekan om att Esther Duflo förtjänar priset”
2019-10-14

Debatt i Lund: Nyspråk, hatspråk eller klarspråk?

Debatt i Lund: Nyspråk, hatspråk eller klarspråk?
2019-10-14

Därför blir mötena på jobbet allt fler

Därför blir mötena på jobbet allt fler
2019-10-11

Hallå där Alexander Bareis…

Hallå där Alexander Bareis…
2019-10-11

ERC-anslag till att utforska udda kvanttillstånd

ERC-anslag till att utforska udda kvanttillstånd

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen