Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Givande doktorandkurs i sällskap med isbjörnar

Porträtt av kvinna.
Under Svalbardskursen besökte Ylva van Meeningen även Jonas Åkermans mätstation i närheten av Kapp Linné. Foto: Privat

En av forskarna som gått Lunds universitets doktorandkurs på Svalbard är Ylva van ­Meeningen. Besöket på den arktiska ögruppen gav henne både närkontakter med sovande isbjörnar samt en mer fördjupad insikt i sitt forskningsämne.

Sommaren 2015 var naturgeografen Ylva van Meeningen mitt uppe i arbetet med sin avhandling om hur växters karaktäristiska doftämnen påverkar klimatet. Då fick hon chansen att gå Jonas Åkermans Svalbardskurs. Efter en föreläsningsserie i hur klimatförändringarna påverkar permafrosten och de arktiska ekosystemen åkte deltagarna till Svalbard för att göra exkursioner under två sommarveckor. Ylva van Meeningen och de andra doktoranderna fick bland annat besöka olika mätstationer och Kapp Linné där Jonas Åkerman arbetat. Sedan fanns det möjlighet att göra ett projekt kopplat till den egna forskningen.

– Jag valde att titta på vilka doftämnen de arktiska växterna släppte ut. Det var en fantastisk möjlighet för mig att bredda min forskning och studera fler typer av växter och ekosystem, säger Ylva van Meeningen.

Veckorna på Svalbard satte djupa avtryck. Ylva van Meeningen minns speciellt midnattssolen och mötena med de isbjörnar som vissa dagar uppehöll sig i närheten av radiostationen.

– Vid ett tillfälle fick vi se en hona med två nästan fullvuxna ungar. En annan dag såg vi en isbjörn som låg och sov ett femtiotal meter från stationen. Jag trodde först det var en snöhög, säger hon.

Ylva van Meeningen, som idag arbetar som forskningsadministratör på Centrum för miljö- och klimatforskning, rekommenderar fler att söka kursen som ges nästa gång sommaren 2020.

– Det är en mycket intressant kurs i en häftig miljö, säger hon.