Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Känd internetdebattör blir hedersdoktor vid Lunds universitet

Lawrence Lessig, en av världens mest uppmärksammade internetdebattörer, blir hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten i Lund. Mest känd är han som skaparen av den alternativa upphovsrätten ”Creative Common” och för debattboken ”Code is law”.
Lawrence Lessig
Lawrence Lessig. Fotograf: Robert Scoble

I sin bok ”Code is law” visar Lawrence Lessig att internets framväxt har fört med sig att makten i samhället förskjutits från lagstiftare till programmerare. Lagstiftningen i USA sker idag på två ställen, menar han, på östkusten där de folkvalda sitter och på västkusten där IT-utvecklingen sker.

Lawrence Lessig är aktiv i den rörelse som förespråkar fri och öppen källkod inom IT-utvecklingen och har suttit med i styrelsen för Free Software Foundation. Han menar att dagens lagstiftning kring upphovsrätt på internet inte bara sätter käppar i hjulet för kreativitet utan också skapar en misstro mot rättsystemet hos den yngre generationen. För att råda bot på detta la han för drygt tio år sedan fram ett förslag till hur lagstiftningen kring upphovsrätt ska anpassas till internets tidevarv.

- Hans resonemang är i högsta grad intressant för oss rättssociologer och ligger till grund för den forskning som bedrivs inom vår forskargrupp Cybernormer, säger Håkan Hydén som är professor i rättssociologi.

År 2001 grundade Lawrence Lessig den ideella organisationen Creative Commons vars mål är att hjälpa de som skapar och vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis).

Lawrence Lessig är inte bara nätaktivist och internetdebattör utan även professor i juridik vid Harvard University där han också är chef för universitetets etikstiftelse.

Lawrence Lessig promoveras till hedersdoktor vid Lunds universitets Samhällsvetenskapliga fakultet fredagen den 31 maj. I samband med detta kommer han att hålla en öppen föreläsning.
 

För intervjutider och mer information kontakta:
Håkan Hydén, professor i rättssociologi 046-222 88 11, hakan [dot] hyden [at] soclaw [dot] lu [dot] se
Ulrika Oredsson, pressansvarig, 046-222 70 28, 0701- 47 27 40, ulrika [dot] oredsson [at] rektor [dot] lu [dot] se

 

 

 

Kategorier

Senaste nyheter

2019-01-23

Så uppfattar fåglarna världen

Så uppfattar fåglarna världen
2019-01-22

Tågpunktlighet: Sverige kan lära sig av Japan

Tågpunktlighet: Sverige kan lära sig av Japan
2019-01-22

Politik: Hårda ord ingen slump

Politik: Hårda ord ingen slump
2019-01-21

Bråkigt Rumänien intar EU-scenen

Bråkigt Rumänien intar EU-scenen
2019-01-21

På höga höjder – forskare utreder drönare

På höga höjder – forskare utreder drönare

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen