Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lätt att göra fel med upphovsrätt

Härligt, härligt men farligt, farligt...
Den beskrivningen gäller många saker, bland annat publiceringen av text, bilder och annat material på webben. Det är härligt lätt och lockande att kopiera in en slagkraftig text, snitsig bild eller rolig filmsnutt på sin webbsida – men i regel alldeles förbjudet, enligt upphovsrättslagen.

 

Det vet juridikforskaren och läraren Sanna Wolk, som ofta håller föredrag om upphovsrätten. Denna skyddar alla skapade verk, inte bara de som producerats av professionella författare eller fotografer.

– Skisser, musik, nottexter, seriefigurer, tidningsartiklar, broschyrmaterial, tekniska ritningar, databaser, grafiska diagram... det mesta som har en skapande tanke bakom sig omfattas av upphovsrätten! förklarar hon.

Sanna Wolk tror inte det är några problem med de LU-sidor på webben som tillhör centrala förvaltningen eller fakulteterna. De sköts oftast av personer som arbetar med webben på heltid och därför är insatta i vad man får och inte får publicera. Men det finns ju hundra- eller tusentals andra universitetsanknutna sidor som tillhör avdelningar, forskargrupper, forskarnätverk, kurser och Facebookgrupper. Dessa sköts ofta på deltid av överbelastade forskare, lärare och administratörer för vilka webben bara är en av många uppgifter.

– Då är det förstås lätt att det blir fel.... och felen, i det här fallet upphovsrättsbrotten, kan mångfaldigas väldigt snabbt om sedan andra i sin tur kopierar materialet, säger Sanna Wolk.

Upphovsrätten är ett så knepigt område att en myndighet eller organisation av LUs storlek knappast kan klara sig helt utan fel. Till och med UD och Rikspolisstyrelsen har gjort tabbar. UD tog en bild och en textbit från Wikipedia utan att ange källan, och Rikspolisstyrelsen la utan fotografens tillstånd ut en bild från ett ”streetrace” på sin webbsida.

Själv försöker Sanna Wolk förstås att göra rätt, även om det går ut över arbetet. När hon t.ex. ger en distanskurs i upphovsrättsliga frågor skulle hon gärna visa upp webbsidorna från UD och Rikspolisstyrelsen som illustrationer, men det kan hon inte – då skulle ju även hon (och LU) bryta mot lagen.

Sanna Wolk talar gärna om värdet av att ”upphovsrättssäkra” sina webbsidor. Det tycker hon att alla ansvariga inom LU ska göra, både för att universitetet ska vara en förebild och för att slippa råka ut för skadeståndskrav.

Hon brukar också avsluta sina föredrag med en enkel checklista för upphovsrättssäkring. Här är några är de viktigaste frågor som bör ställas:

• Omfattas materialet av upphovsrätten? (Det finns några undantag, som att konstverk på allmän plats utomhus får återges utan ersättning till konstnären).

• När tillkom verket? (Det finns olika skyddstider, som längst 70 år).

• Finns det ett avtal med upphovsmannen, och vad säger det i så fall? (En fotograf kan ha godkänt en publicering på en viss LU-sida, men inte nödvändigtvis på alla andra sidor inom LU).

• Hur är ens länkar utformade? (Säkrast är att inte länka direkt till en PDF eller en Youtube-film, som kan vara omfattade av upphovsrätt, utan till sidan ”före” dessa.)

• Kan man ha brutit mot upphovsmannens ideella rätt? (En upphovsman kanske är med på att dela med sig av en text utan ersättning, men vill inte ha texten sönderklippt eller placerad i fel sammanhang).

Alla dessa varningar kan lätt göra lyssnarna lamslagna. Går det överhuvudtaget att använda något av allt det rika materialet på Internet? Jo då, menar Sanna Wolk, och pekar på att många webbsidor själva anger hur sidans material får användas. Wikipedia t.ex. får kopieras så länge man anger källan. Creative Commons är ett annat ställe med mycket mer eller mindre fritt material.

– Många blir också bara glada och smickrade om ett universitet hör av sig och frågar om deras alster får användas. Man uppskattar att bli tillfrågad lika mycket som man ogillar att inte blir tillfrågad, säger Sanna Wolk. Hon tycker att alla som känner sig osäkra bör ta upp publiceringsfrågorna med sin chef, eller – i särskilt knepiga ärenden – rådfråga LUs juridiska enhet.
 

Text & foto: Ingela Björck

Läs fler artiklar ur nya Lunds universitet magasin, LUM 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.