Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lundaforskare om Nobelpriset i medicin

James P. Allison och Tasuku Honjo får Nobelpriset för sin upptäckt av en ny cancerbehandling där man får immunförsvaret att angripa cancerceller. Så här kommenterar två forskare vid Lunds universitet årets pris i medicin eller fysiologi:
Karin Leandersson och Kristian Pietras vid Lunds universitet
Kristian Pietras och Karin Leandersson, forskare vid Lunds universitet

– Jag är jätteglad, Allisons och Honjos upptäckter är revolutionerande. Länge trodde man inte att immunförsvaret kunde attackera tumörceller effektivt, men dessa båda forskare har bevisat att genom att påverka bromsarna i immunförsvaret så har det en mycket viktig roll i att skydda oss från cancer. Upptäckten öppnar också upp för nya terapier som påverkar immunförsvaret. Som tumörimmunolog är detta fantastiskt, säger Karin Leandersson, professor i tumörimmunologi vid Lunds universitet.

Kontakt:
Karin Leandersson
tel. 0702968783, karin [dot] leandersson [at] med [dot] lu [dot] se
 
– Jag tycker det är glädjande att Nobelpriset tilldelats en upptäckt från grundforskningen som gett fundamental förståelse om hur vårt immunförsvar regleras och sedan lett vidare till utvecklingen av nya och effektiva cancerläkemedel. Det visar på värdet av att stödja nyfikenhetsdriven forskning som i förlängningen kan leda till stor samhällsnytta, säger Kristian Pietras, professor i molekylär medicin med inriktning mot cancer.

Kontakt:
Kristian Pietras 
tel: 0709 209 709, kristian [dot] pietras [at] med [dot] lu [dot] se

Kategorier

Senaste nyheter

2019-02-21

Operera inte äggstockarna i onödan

Operera inte äggstockarna i onödan
2019-02-20

Forskaren: ”Max IV och ESS kräver prioriteringar”

Forskaren: ”Max IV och ESS kräver prioriteringar”
2019-02-19

Ny forskning på extremväder

Ny forskning på extremväder

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen