Ny litteraturhistoria – om Lunds universitets betydelse för den svenska litteraturen

Esaias Tegnér och Lina Wolff, Majken Johansson och Hans Alfredson – vad har de gemensamt? Jo, Lunds universitet som litterär miljö. En ny stor litteraturhistoria drar linjer från 1600-talets lärde till dagens dynamiska universitet med egen författarskola.
Bild på boken En lundensisk litteraturhistoria

Idag utkommer boken En lundensisk litteraturhistoria i vilken drygt 100 skribenter har tagit sig an författare och teman för att fånga in universitetets relation till den svenska litteraturen. Det är en annorlunda sorts litteraturhistoria som visar på universitetet roll som litterärt kraftfält och som en plats med betydelse för vårt lands bildning, kultur och litteratur.

– Boken visar hur Lund och universitetet har påverkat författare under 350 år. Det är en fascinerande miljö som kan stå för så mycket, alltifrån lärdom och öppenhet till inskränkthet, säger Katarina Bernhardsson, forskare i litteraturvetenskap och en av redaktörerna för boken. Vi vill försöka förstå universitetet som en sorts nod i litteraturhistorien, fortsätter hon.

I boken presenteras knappt tvåhundra författare från 1600-talet fram till i dag. Alla har de anknytning till Lunds universitet. Författarpresentationerna kompletteras med tematiska tvärsnitt om ämnen som studentminnen, skildringar av akademikerhem, lundadeckare, akademiska tal, essäistik och den för Lund så speciella Q-versen.

En lundensisk litteraturhistoria är 504 sidor lång och rikt illustrerad. Redaktörer är Katarina Bernhardsson, Göran Bexell, Daniel Möller och Johan Stenström. Boken ges ut av Makadam förlag.

– Den här boken har jag längtat länge efter! säger Göran Bexell, en av redaktörerna och före detta rektor vid Lunds universitet.

Läs mer om boken på: http://www.makadambok.se

En lundensisk litteraturhistoria

Under Kulturnatten i Lund den 16/9 hålls två programpunkter utifrån boken:
Gleerups bokhandel kl 19-21: http://www.kulturnatten.nu/program/en-lundensisk-litteraturhistoria/och
Pufendorf kl 16-17: http://www.kulturnatten.nu/program/ny-bok-en-lundensisk-litteraturhistoria/